Dvorana slave: Klauster, 1. travnja 2015. godine

Klauster

Oni koji prate "Konstrukciju stvarnosti" već neko vrijeme, primijetili su da se dizajn malo promijenio, što omogućuje prikaz većih slika. Dobra je to prilika da prikažem neke od starih projekata u novom ruhu. Zato uvodim rubriku Dvorana slave (Hall of Fame) u kojoj ću pokušati osvježiti neke od svojih nauspjelijih radova ili ih barem ponovo pokazati na malo drukčiji način.

Mnogi poznaju "Konstrukciju" prvenstveno po akvarelima, ali početak je bio posve drukčiji - 1. travnja 2009. godine, dakle točno prije 6 godina, prestao sam pušiti i hitno mi je trebala neka dodatna zanimacija da zaboravim na cigarete. Tako sam se odlučio za "digitalno modelarstvo", tj. detaljan, što je moguće više foto-realističan prikaz zamišljenih scena uz pomoć računala. U tu sam svrhu koristio PovRAY i 3D modeler Wings3D. No, nije za tu djelatnost dovoljno poznavati kodiranje, imati dobre ideje i mnogo vremena - treba prvo proučiti kako zapravo vidimo tj. kakva fizika stoji iza toga, što znače atmosferske pojave i kako ih se može simulirati, što je višestruko difuzno raspršenje svjetlosti, što je izvor i temperatura svjetlosti, ... Mnogo posla, a o nečemu od toga pisao sam i na ovom blogu.

Prvi projekt koji predstavljam u Dvorani slave je rad >> objavljen prvi put pod nazivom klauster 28. srpnja 2009. godine. Za ovu priliku priredio sam slike koje sam našao u radnom folderu tog projekta (iznad i ispod).

Klauster

Na projektu sam radio na Krku, tako da je izgled otoka izravno inspiriran pogledom na Veliku kapelu, posebno dijelom planine iznad Tribaljskog jezera - oni koji poznaju taj teritorij, prepoznat će ga i na mom otoku (iznad).

Klauster

Cilj projekta bio je da simulira svjetlost u "klausteru", ali "klauster" koji sam ja imao u vidu nije bio običan - nadsvođeni hodnik oko nenadsvođenog središta, vrta zgrade - nego neka vrsta "inverznog klaustera". Zamislio sam nadsvođeni hodnik izgrađen na stijeni oko zgrade, koji je otvoren prema vanjštini (otoku i moru), a ne prema unutrašnjosti zgrade. Tako sam i napravio (ispod).

Klauster

Projekt sadrži i mnogo 3D modela, recimo kapitele za stupove koje sam osobno modelirao, jedan od njih izravno prema predlošku iz krčke katedrale (ptice koje kljucaju ribu - ispod).

Klauster, kapiteli

Za potrebe projekta pregledao sam mnogo srednjovjekovne arhitekture i ornamenata, pa sam prema tome napravio i ukrase kapitela (ovaj ispod iskorišten je na stupu koji se nalazi na lijevoj strani na slici iznad) ...

Klauster, kapiteli

... koji se kao vijenac oko kapitela pojavljuju na njegovom samom vrhu (ispod i iznad).

Klauster, kapiteli

I kameni zidovi su posebno izrađeni, kodirao sam posebne računalne rutine za njihovo postavljanje (ispod, detalj). Kao što vidite, vodio sam računa i da oblik kamena ne bude savršeni kvadar - valovita površina sugerira istrošenost kamena stoljetnim hodom po njemu.

Klauster, kameni zid

U samom kutu "klaustera" spajaju se kameni blokovi iz dva okomita smjera. Slika ispod prikazuje kameni pod klaustera gledan odozgo. Slika je nastala kao test rutine za postavljanje kamenja na podu. Digitalno modeliranje. Kao oni tipovi koji od šibica slažu Eiffelov toranj.

Klauster, kameni pod

Slika ispod nastala je kao test rutine za otok. Ovdje je more mirno i otok se zrcali. Podsjeća me na svemirski brod. Ili neku sliku Arnolda Böcklina.

Otok

Što bih danas napravio drukčije? Promijenio bih stijenu pored klaustera, pojačao bih i "zažario" svjetlost, kombinirao bih spaljene tonove biljaka na otoku sa zelenim kojima bih vjerojatno promijenio nijansu.

<< Iz bolničke čekaonice 2 Zvijezde >>

Zadnji put osvježeno: 1. travnja 2015. godine.