Hello Earth haiku (10. travnja 2015. godine)

Muškarac pred prozorom

Zdravo Zemljo
Zdravo Zemljo
Samo jednom rukom podignutom visoko
Mogu te ukloniti,
Ukloniti iz vida.
Hello Earth
Hello Earth
With just one hand held up high
I can blot you out,
Out of sight.

-- Kate Bush

Haiku je brza, ali snažna skica i kao takav može biti dio veće forme - nekoliko stihova mogu djelovati kao zaokružena cjelina, prizor. Uostalom, haiku se tako i izdvojio iz većih, "nanizanih" formi, a poslije i iz wake / tanke koja ima još dva dodatna stiha.

Kad slušam "Hello Earth" ("Zdravo Zemljo") od Kate Bush, nakon svega nekoliko riječi počnem snažno osjećati samoću svemirske postaje. Kroz prozor vidim Zemlju, dižem ruku, zatvaram jedno oko, a ruka posve zakriva ono malo Zemlje, ono malo nečega što me još veže uz svijet. Sad sam stvarno sam. Tih nekoliko prvih stihova je haiku (iznad), doduše izvrsno pojačan njenim glasom i glazbom.

Jedan od snažnijih dijelova pjesme izvodi muški (engleski) zbor, prema predlošku tradicionalne gruzijske pjesme "Tsintskaro", koju u originalu izvodi muški vokalist uz suptilnu pratnju muškog zbora. Tsintskaro znači "pred izvorom", a u južnoj Gruziji postoji i selo tog imena (nešto kao Zvornik). Tekst te pjesme bi u prijevodu bio otprilike:

Prolazeći pored izvora
Sretoh prelijepu djevojku
S vrčem na ramenu.
Ja je pozdravih,
A ona ode, uvrijeđena.
Prolazeći pored izvora.

Za sve koji ovu fenomenalnu gruzijsku narodnu nisu čuli, >> evo i linka na YouTube video. Pjesmu je u filmu "Nosferatu: Phantom der Nacht" (1979) iskoristio Werner Herzog (otud slika vampira u YouTube videu), a Kate Bush ju je vjerojatno tamo i čula ("Hello Earth" je iz 1985. godine - u jednom kasnijem intervjuu Kate Bush kaže da je mnogo tradicionalne glazbe upoznala zahvaljujući bratu Paddyju). Za one koji poznaju opus Kate Bush (a i ja sam napisao >> jedan oduševljeni tekst o njenoj glazbi) uključivanje tradicionalne glazbe nije iznenađenje - poznato je da je to radila i s Bugarkama (Trio Bulgarka), impresivnim bugarskim tradicionalnim pjevačicama (ako niste čuli, >> onda svakako poslušajte).

Kažu da Gruzijci imaju odlično vino, tradicionalna glazba im je očigledno nešto vrlo posebno, trebalo bi to otići vidjeti kad se svijet malo smiri. Bez obzira na Džugašvilija.

<< Zvijezde Portret ujke Tone >>

Zadnji put osvježeno 10. travnja 2015. godine