Poster za konferenciju u Toulouseu (05. svibnja 2012. godine)

Poster, Toulouse, Workshop

U ponedjeljak, 7. svibnja 2012. godine počinje radionica New Challenges in Electrostatics of Soft and Disordered Matter. Ja sam jedan od pozvanih predavača i dok pišem ovaj tekst u sobi C 254 na odjelu F1 Instituta Jožef Stefan u Ljubljani, razmišljam da ga u stvari ne bih trebao pisati. Možda bih trebao dodatno razmisliti o predavanju koje sam spremio. To jest, barem donekle spremio... Ima još vremena za vikend.

No, povod ovom postu nije moje predavanje Charge distributions and electrostatic interactions in viruses nego grafika koju sam radio za radionicu. Poster radionice prikazan je na slici iznad i mojih je ruku djelo. A ovaj post je priča o tome.

Poster, background

Grafički zanimljiv dio postera prikazan je na slici iznad. Radi se o PovRay renderingu sustava sličnom nepresjecajućem nasumičnom hodu po rešeci. Grafičke dekoracije odabrane su tako da odražavaju dio priče o radionici.

Na primjer, plavi okvir na nekim nabojima element je dizajna CECAM (Centre Europeen de Calcul Atomique et Moleculaire) logotipa, a >> CECAM je jedan od pokrovitelja radionice. Boje kvadratne mreže ispod "polimera" (polielektrolita) kombinacija su boja iz logotipa CECAMa i >> COMPLOIDSa, drugog pokrovitelja radionice.

Uočite kako sam u gornjoj slici simulirao blur efekt fotoaparata tako da je u punom fokusu slike jedan od monomera s obrubom. U PovRayu se to postiže posebnom definicijom "kamere" koja uključuje parametre focal_point, aperture i blur_samples.

poster, kvadrati

Priča o posteru je započela posve drukčije. Zamišljao sam neki jednostavan, "mrežni" dizajn tako da je jedna od prvih zamisli bila ona prikazana na slici iznad. Dvodimenzionalno.

poster, kvadrati

I još malo dvodimenzionalnog sa sjenama i nasumično izbačenim kvadratima (iznad). Nekako krhko i slabo.

poster, 3D

Slika iznad prikazuje cijeli "sustav", nekakvog polielektrolita adsorbiranog na površini.

Novi post nakon Toulousea.

NADOPUNA: (10.4.2015.) Izdana je i knjiga "Electrostatics of Soft and Disordered Matter" (Pan Stanford Publishing, CRC Press) koja sadrži priloge sudionika konferencije, a čija naslovnica (ispod) je nastala upravo od grafike koju sam radio za potrebe konferencije.

naslovnica
<< Iterativni Penrose Skice iz Toulousea >>

Zadnji put osvježeno 10. travnja 2015. godine