Pelud: skriveni život cvijeća (7. svibnja 2022. godine)

Klikom na prozor iznad možete poslušati moje predavanje Pelud: skriveni život cvijeća. Predavanje je održano 2. svibnja 2022. godine u Zajednici tehničke kulture u Puli i to u kontekstu Festivala znanosti kojem je tema ove godine upravo život.

Evo sažetka predavanja:

Pelud: skriveni život cvijeća

Antonio Šiber, Institut za fiziku, Zagreb

Skriveni život cvijeća mnogi od nas opaze već krajem veljače, kad se zažute resice lijeske. Zdravstvene i meteorološke ustanove u našoj blizini tih dana javljaju o umjerenim ili visokim koncentracijama peludi lijeske, johe i topole. Zrak je, dakle, pun peludi, a ono žutilo na resicama lijeske su zapravo sitna zrnca peludi koju vidimo zato što su se sićušni prašnici u cvjetićima lijeske otvorili i omogućili izlazak ogromnog broja peludnih čestica koje samo čekaju vjetrić da ih ponese u zrak, do ženskog cvijeta koji će oprašiti. Kad se uspješno spoje zrnce peludi i njuškica tučka dolazi do oplodnje cvijeta i rasta ploda, sjemena nove biljke.

Ovaj je proces ključan ne samo za biljke koje uzgajamo zbog lijepog cvata, nego i za biljke čije cvjetove obično ne opažamo, a o kojima nam život ovisi - za žitarice. O procesu biljne oplodnje zapravo izravno ovisi civilizacija, a proizvodnja mnogih kultura je toliko intenzivna da se oprašivanje više uopće ne događa spontano nego ovisi o ljudskoj intervenciji. Ogromni nasadi badema u Kaliforniji oprašuju se npr. uz pomoć pčela koje američki pčelari u sezoni cvatnje dovoze iz svih krajeva zemlje. Brojne pčele, nažalost, ugibaju zbog kemikalija koje se koriste u uzgoju i zaštiti biljaka.

Oprašivanje i oplodnja biljaka je, dakle, vrlo osjetljiv i kompleksan proces, a događa se ili posredstvom vjetra (kao kod lijeske) ili posredstvom kukaca (kao kod badema). Oba načina oplodnje ovise o brojnim parametrima i mogu biti ugroženi promjenama klime. O klimatskim uvjetima ovisi i preživljavanje zrna peludi koje mora sačuvati sposobnost klijanja na putu od muškog do ženskog cvijeta. Biljke su evolucijom razvile efikasne mehaničke načine zaštite peludnog zrna, no i ti mehanizmi mogu biti nefunkcionalni u izrazito nepovoljnim uvjetima. Specifična struktura peludnog zrna dovodi do deformacije zrna kako se ono isušuje i zatvaranja pora kroz koje se gubi vlažnost te se tako održava oplodni potencijal zrna. Fizikalna razmatranja omogućuju nam kvantitativan uvid u ovaj proces i objašnjenje biofizičkog mehanizma zaštite peludnog zrna. O svemu tome, a i još o ponečemu, bit će riječi u ovom predavanju.
<< Dobro jutro U slučaju pojave narikače >>

Zadnji put osvježeno: 7. svibnja 2022. godine