Model DNA, 30. studenog 2015. godine

Haeckel, DNA

Danas mi je od svega na slici iznad najljepša kutija DNA "interpretera" (iznad). Dizajnirao sam je od početka do kraja u PovRayu, nema uopće mesh objekata sve je "logička" geometrija (tzv. CSG, unija presjek i razlika geometrijskih tijela). Žaruljice su mi odlične. Kako "DNA" ulazi u "interpreter" tako se žaruljice gase i pale, a on crta organizam čiju DNA interpretira. Tako sam to barem zamislio 2011. godine - više detalja o svemu možete naći u postu >> Reduciranje Haeckela.

U stvaranju scene uvijek bi trebalo krenuti od svjetlosti - u ovom slučaju tu su žarulje interpretera, a postoji i glavno sobno svjetlo. No, svjetlost treba "uhvatiti" objektima, pozicionirati ih pametno tako da ih svjetlost "oživi". Kad nemamo vremena, ponekad recikliramo stare radove pa tako i ja ponekad objekte "posudim" iz ranijih radova - ovdje su šalica i naliv-pero posuđeni iz >> Poslije kataklizme, a stol iz >> Trifaccie. Objekti posebno izrađeni za ovu scenu (iznad) su interpreter i "plastična" DNA (iznad i ispod).

DNA model, PovRAY
DNA model, PovRAY

PovRAY rutina za DNA kodira nasumični niz baza, ovisno o sjemenu (seed) generatora slučajnih brojeva (RND). Prsteni atoma u bazama prikazani su različitim bojama, a pazio sam i na broj vodikovih veza u parovima baza (tri između G i C, a dvije između A i T - prikazane su kao srebrnkasti tanki cilindri; iznad i ispod).

DNA model, PovRAY
<< Haiku o ribama Istina Kleinove boce >>

Zadnji put osvježeno: 30. studenog 2015. godine.