Lanilist, 26. siječnja 2018. godine

Lanilist, obični, (Linaria vulgaris) sam naslikao na Krku, 12. listopada prošle godine za vrijeme trajanja znanstvenog sastanka Hrvatskog fizikalnog društva. Našao sam ga na mjestu gdje se Vela rika ulijeva u more, kod autokampa Zablaće. Sjeo sam na zidić iznad potoka (nije nimalo veli i zastrašujući), izvadio boje i kistove iz ruksaka, tvrdu olovku i gumicu, malu bočicu s vodom i slikao dvadesetak minuta. Blizu mene, iza zidića, bila je francuska obitelj u velikoj kamp prikolici.

Samo tri dana kasnije lanilist sam opazio i na livadi u Dragonošu u Žumberačkom gorju, u sami sumrak, kad smo pokušavali naći izgubljenu naušnicu, vraćajući se stopama kojima smo došli. Naušnicu nismo našli, ali sam ja opazio nekoliko lanilista, znatno skromnijih od ovog krčkog prikazanog na slici iznad. Lanilistovi cvjetovi podsjećaju na žabice pa i nije čudno da mu je englesko ime common toadflax, a jedno od njemačkih i Froschmaul (doslovno, žablja usta). Drugo mu je englesko ime butter-and-eggs, što vjerojatno dolazi od jarke žute boje cvata. Planinske vrste (Linaria alpina) imaju ljubičast cvat. Osim rascvjetanog primjerka, neposredno uz njega opazio sam i manju biljku. Nisam siguran jesu li tamnije kuglice sjeme ili neotvoreni pupoljci, ne znam kako mi nije palo na pamet da ih opipam.

U pučkoj medicini lanilist se koristi kao laksativ i diuretik, ali i za niz ostalih bolesti, od hemoroida do vode u plućima.

Ilustracija lanilista prikazana na slici ispod objavljena je u knjizi English Botany (1791 - 1814), a ilustrator je vjerojatno James Sowerby. Tu sam publikaciju spomenuo u postovima o >> maku i >> lješnjaku.

<< Smilje Štitasta kičica >>

Zadnji put osvježeno: 26. siječnja 2018. godine.