Štitasta kičica, 3. veljače 2018. godine

Štitasta kičica (Centaurium erythraea) ima krhku stabljiku, a na njoj sitne cvjetiće nježne ružičaste boje, široke jedva 3 mm u dijametru. Neotvoreni cvjetovi sliče sitnim i tankim cilindrima / tuljcima. Naslikao sam je (slika iznad, lijevo) u lipnju prošle godine na Krku. Nađena je uz obalu, na visini od 6-7 metara u hladu šumarka. Točnu nijansu ružičaste boje je, naravno, nemoguće pogoditi, ali mislim da je ova moja ružičasta, s mrvicom plave, ipak bliža stvarnosti od ove na desnoj strani gornje slike koja potječe sa 78. stranice publikacije Atlas de poche des plantes des champs, des prairies et des bois a l'usage des promeneurs et des excursionnistes (Džepni atlas biljaka polja, livada i šuma za šetače i izletnike) autora R. Siélaina iz 1895. godine.

Džepni atlas sadržava 128 listova u boji s krasnim i živahnim ilustracijama biljaka te dodatne 23 crno-bijele ilustracije. U predgovoru knjige piše:

Namjena i plan ovog malog djela su vrlo jednostavni: podučiti široku javnost imenima najvažnijih domaćih biljaka, njihovim svojstvima i upotrebi, a sve namijenjeno čitatelju koji ne mora znati ni riječi botanike. Ovaj se problem, koji je kompliciraniji nego što se isprva čini, već pokušalo riješiti mnogo puta prije nas. Da ga riješimo, ponudili smo slike u boji umjesto dosad korištenih opisa koji su za običnog šetača previše učeni, čak i kad su u kombinaciji s crno-bijelim slikama. Ništa, u stvari, nije tako važno kao boja da se prepozna cvijeće različitih nijansi.

Umjesto botaničke klasifikacije koja zahtijeva poznavanje botanike, mi smo se usmjerili na izgled cvijeća, što je neznanstvena i nužno približna klasifikacija, ali koja će javnosti kojoj se obraćamo biti mnogo jednostavnija za prepoznavanje.

Knjiga se i danas može kupiti u formatu od 11 x 15.5 cm. Ima ukupno 336 stranica. Za štitastu kičicu, koju Francuzi zovu petite centaurée piše:

Jednogodišnja biljka od 20 do 40 cm visine, česta u šumama, šumarcima i livadama. Njeni cvjetovi su jedan od najpopularnijih pučkih lijekova za groznicu, poremećaje probave i nedostatak apetita. Nemojte pretjerivati. Ne koristite više od 10 do 15 grama na litru vode. Okus joj je vrlo gorak.

NADOPUNA: (28. 6. 2020.) Štitastu kičicu skicirao sam i ove, 2020. godine. To je sitan i vrlo uniforman cvijet pa je teško za očekivati da skica bude bitno drukčija od prošlog puta (ispod).

<< Lanilist Brokula >>

Zadnji put osvježeno: 3. veljače 2018. godine.