Dvorac u Jakovlju (28. srpnja 2015. godine, materijal iz 27.7.2015.)

Dvorac u Jakovlju

Ako ne znate da postoji dvorac u Jakovlju, nećete ga ni vidjeti. Jer što bi vas uopće moglo navesti da s glavne, Zagrebačke ulice skrenete u Ul. Adela Sixta? Jedino ako na neobičan način idete (kroz Kraljev Vrh) do Stubičkih Toplica ili Oroslavja ... Možda je relevantnije pitanje što bi vas uopće moglo navesti da dođete u Jakovlje?

Ja sam znao da u Jakovlju postoji dvorac (iznad i ispod), ali me je taj dvorac ipak iznenadio.

Dvorac u Jakovlju

Nalazi se odmah uz Osnovnu školu Jakovlje, a okružuje ga park. Poduži prilaz blago se penje prema ulazu, a na toj je strani parka drveće prorijeđeno. Na tom su prostoru (ispred dvorca) postavljene skulpture.

13.1.2015.: Rezultati predsjedničkih izbora u općini Jakovlje: U drugom krugu predsjedničkih izbora koji su se održali 11. siječnja 2015. na području općine Jakovlje najviše glasova dobio je predsjednički kandidat Ivo Josipović, 55,29% odnosno 977 glasova, dok je predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović osvojila 44,71%, odnosno 790 glasova.
Dvorac u Jakovlju

Dvorac je izgrađen u 18. stoljeću, a nadograđivan je nekoliko puta. Služio je kao stambeni prostor, ali i kao škola i učiteljska zgrada. U njemu su se nalazili ateljei hrvatskih kipara i slikara, a čini se da se i danas u njemu nešto zbiva, koliko god to nevjerojatno izgledalo s obzirom na ruševan izgled dvorca.

13.11.2014.: Obilježavanje Dana dijabetičara: Patronažna sestra gđa Marija Bertol organizirala je dana 13. studenoga, povodom Dana dijabetičara, druženje i kontrolu razine šećera i krvnog tlaka za oboljele od te bolesti. Na području općine Jakovlje je oko dvije stotine osoba kojima je otkriveno da boluju od te bolesti.
Dvorac u Jakovlju

A dvorac je ruševan, između ostalog i zato što je stradavao u požarima i potresima. Od 2002. godine Ministarstvo kulture Republike Hrvatske navodno obnavlja dvorac. Nekoga bi to moglo začuditi s obzirom na to kako dvorac izgleda, ali mene to uopće ne čudi. Zato što odlično znam kako funkcioniraju ministarstva u Hrvatskoj.

11.11.2014.: Umjetnici organizirali čišćenje okoliša dvorca: Članovi HULUPU-a (Hrvatskog udruženja likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti), kao suvlasnici dvorca, dva puta u tijeku listopada organizirali su manje čišćenje i uređivanje okoliša dvorca.
Dvorac u Jakovlju

Kišica počne padati pa prestane. Pa opet počne. Leća fotoaparata se magli. Sakrivam ga ispod kabanice. Ponekad je dobro imati kabanicu u prtljažniku.

28.9.2012.: "Jakovljanske jeseni": KUD "Jakovlje" organizira dvodnevnu manifestaciju pod nazivom "Jakovljanske jeseni" koja će se održati u subotu 29. i nedjelju 30. rujna. U subotu će se kod kapelice Svete Doroteje s početkom u 16:00 sati održati smotra dječjeg folklora, a nastupaju dječji KUD-ovi iz župe Dubranec, Velikog Trgovišća, Kupljenova, Jablanovca, Stubice, Petrinje, Šestina, Krušljevog sela i Jakovlja. Gost će biti Žarko Potočnjak. U nedjelju, s početkom u 13:00 sati u centru Jakovlja započet će manifestacija u kojoj sudjeluju KUD-ovi iz Batrine, Gotalovca, Jablanovca, Velikog Trgovišća, Stubice i Jakovlja, a gosti će biti Vid Balog i Mirko Švenda Žiga. Program će oba dana voditi Frane Riđan.
Dvorac u Jakovlju

Trava je oko dvorca vlažna. Nakon dvije minute postale su vlažne i moje tenisice, čarape i nogavice. Natopljene hlače gravitacija vuče prema dolje pa ih stalno uzvlačim dok tumaram po visokoj travi.

5.6.2012.: Plave noći: NK Dinamo iz Jakovlja organizira već tradicionalno Plave noći, s nizom sportskih i zabavnih sadržaja, tombolu, jelo i piće od 7. do 9. lipnja 2012. godine na igralištu u Dubravi.
Dvorac u Jakovlju
25.6.2015.: Položen vijenac uz Dan antifašističke borbe: U parku u Jakovlju kod spomenika žrtvama fašističkog terora i poginulim partizanima položen je vijenac uz Dan antifašističke borbe. Vijenac je položila delegacija Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Zaprešića i općina Brdovec, Jakovlje, Marija Gorica, Dubravica, Pušća i Bistra u kojoj su bili predsjednik Udruge Branko Jurman i Ivan Košir, te općinska načelnica Snježana Bužinec i članovi općinskog vijeća Marijan Vrabec i Zlatko Poturica.
Dvorac u Jakovlju

Još neobičniji od dvorca je park skulptura. Neupućeni posjetitelj mogao bi pomisliti da se tu radi o nekom kreativnom mještaninu, kakvih u Hrvatskoj ne nedostaje, koji je iskoristio prostor parka da ga načička svojim "kiparskim" kreacijama. No, ako ih samo malo detaljnije razgledate, odmah ćete shvatiti (i) da sve skulpture nije napravio isti čovjek te (ii) da među njima ima očito akademskih radova. Naprimjer gigantska žaba koja zlokobno pored zida špijunira tko ulazi i izlazi iz dvorca (ispod). Autor skulpture je >> Stjepan Gračan.

6.5.2015.: Mobilna mamografija u Jakovlju: Udruga "Edukacijom protiv raka dojke" i općina Jakovlje organiziraju besplatni mamografski pregled i pregled gustoće kostiju za žene s područja općine Jakovlje. Na mamografski pregled mogu se javiti žene od 40 do 50 godina starosti, a na pregled gustoće kostiju žene starije od 50 godina. Pregled će se održati dana 14. svibnja (četvrtak) 2015. godine od 14:00 do 17:00 sati u zgradi općine Jakovlje, Adele Sixta 2.
Dvorac u Jakovlju, skulptura Žaba

Skulpture su radovi nastali na kiparskim skupovima / kolonijama koji su se održavali u dvorcu Jakovlje. Evo što o zadnjem od njih kažu službene stranice općine Jakovlje:

7.7.2014.: 17. kiparska kolonija Jakovlje: U perivoju dvorca Sixta u Jakovlju u nedjelju 6. srpnja 2014. godine održana je 17. kiparska kolonija. Događanje pod imenom "Zatvaranje kiparske kolonije – otvaranje parka skulptura" organiziralo je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika. U perivoju dvorca izložena su djela "Nutra – van" Željka Kovačića i "Sklonište za troje" Đurđe Zanoški Gudlin. Sada su u perivoju instalirana ukupno 64 djela probranih autora.

Autorica skulpture "Sklonište za troje" koju sam ja prozvao "Drugovi" (ispod) je Đurđica Gudlin Zanoški. Vrlo dobro.

Dvorac u Jakovlju, skulptura Sklonište za troje

A "Gladuša" (ispod) je napravio >> Miro Vuco. Ne znam kako mu je on dao ime, ali skulptura je odlična. Miro Vuco inače je nedavno dobio znatnu medijsku pozornost zbog izrade prijedloga za kip Franje Tuđmana u Kninu. Ako se nešto nije promijenilo, njegov kip bi se trebao svečano otvoriti 5. kolovoza? Vuco je izradio još jedan "domoljubni" spomenik, onaj Anti Starčeviću u Osijeku.

Dvorac u Jakovlju, skulptura Miro Vuco

>> Zvonimir Lončarić svoju je skulpturu nazvao "Kupač", a ja sam joj dao ime "Pad" (ispod).

Dvorac u Jakovlju, skulptura Kupač

Skulptura koju sam ja nazvao "Loleki" (ispod) zove se zapravo "Stanje svijesti I i II", nastala je 1994. godine, a napravila ju je Georgina Juriša.

Dvorac u Jakovlju, skulptura Stanje svijesti

Autorica "Stopala" (ispod) je Milena Lah - toj sam skulpturi pogodio ime.

Dvorac u Jakovlju, skulptura Stopalo

"Pticu" (ispod) je napravio Mladen Mikulin, naširoko poznat po poprsju Jima Morrisona koje je 1981. godine postavio na njegov grob u Parizu, a koje je 1988. godine ukradeno.

Dvorac u Jakovlju, skulptura Ptica

Ne znam kako se zove skulptura Olega Hržića iz 2005. godine, ja sam je nazvao "Antena za komunikaciju s Marsovcima" (ispod). U pozadini se vidi skulptura Judite Šercar.

Dvorac u Jakovlju, skulptura Oleg Hržić

Alen Novoselec 2000. godine napravio je skulpturu koju sam nazvao "Kockica" (ispod).

Dvorac u Jakovlju, skulptura Alen Novoselec

"Zicer" od skulpture (ispod) zove se "Kap" - ja sam je nazvao "Suza". Autor joj je >> Ratko Petrić poznat po svojevrsnoj opsesiji i ciklusima kapi. Ovdje se odlično uklopila.

Dvorac u Jakovlju, skulptura Kap

Najčudnija i najupečatljivija skulptura zove se "Torzo" (ispod), a napravio ju je Zvonimir Gračan (2002), poznat po spomeniku Većeslavu Holjevcu koji odvažno prelazi Savu kod Nacionalne sveučilišne knjižnice.

Torzo je očito očišćeno pile, ali iz nekih perspektiva neugodno podsjeća na ženu. Skulptura koja se ne može lako zaboraviti.

Dvorac u Jakovlju, skulptura Torza

Vraćajući se iz Jakovlja, namjeravah svratiti u svoju ljekarnu, no u tome me spriječiše dvoje policajaca. Škicam kroz staklo, ljekarnica je u šoku, sklapa ruke i uzdiše. Ništa ne čujem izvana. Valjda su je opljačkali ili šta? Shvaćam da sam se i ja lako mogao naći u tom prepadu da sam došao samo pola sata ranije i tko zna kako bi sve to završilo ... Eto, spasile me skulpture iz Jakovlja.

Moram što prije skinuti posve mokre tenisice.

<< Kozara Dvorac Bračak >>

Zadnji put osvježeno 28. srpnja 2015. godine