Dvorac Bračak (5. kolovoza 2015. godine, materijal iz 4.8.2015.)

Dvorac Bračak

Dvorac Bračak (iznad i ispod) nalazi se kraj Zaboka, u zapuštenom parku pored zgrada Opće bolnice Zabok, između Huma Zabočkog i Dubrave Zabočke.

Dvorac Bračak

Bolničke zgrade izgledaju svježe i novo, premda izgled može, naravno, i varati. U pripremi za ovaj post naletjeh na Facebook stranicu naziva Nezadovoljni pacijenti bolnice Bračak s 3162 "lajka". Svašta tamo piše, svjedočanstva su to o zapuštenom sustavu javnog zdravstva u Hrvatskoj, ali nađe se i lijepih priča, o dobrim i uspješnim liječnicima i sestrama.

Pregled okuliste čekao od 8:30-12:00 ... naručen u 9:00.

Ništa dobro nemam reći za tu bolnicu. 2011 pošalju mi sina u klaićevu bolnicu, diagnoza epilepsija...svijet mi se srušio. Dijete pregledano - na sreću imao upalu grla.

Jučer dođem na hitnu na Bračak u 21:00 s ocem nakon dva sata čekanja prijem nam veli da zovemo 194 WTF, znam zvuči nevjerojatno al' ni ja nisam vjerovao.

Danas sam na svijet donjela svojeg sinčica uz asistenciju najbolje ekipe na svijetu!
Dvorac Bračak

Iskreno se nadam da bolnica nije zapuštena kao dvorac Bračak i park oko njega. Pacijentima koji su pokretni važno je da se maknu iz svojih bolničkih soba, da se oporave na svježem zraku, uz drveće i ptice, da malo zaborave na svoju bolest, a i bolesti pacijenata s kojima su u sobi (petodjelnu skicu mojih bolničkih impresija od prije godinu dana možete pročitati započinjući >> OVDJE).

Dvorac Bračak

Zato je dobro ako bolnice imaju neki park u blizini. Dvorac Bračak i perivoj oko njega su u tom smislu idealni, ali su, meni neshvatljivo, prepušteni propadanju (iznad i ispod).

Dvorac Bračak

Neki entuzijast bi se i mogao probiti kroz šiblje i grmlje, ima i lijepih borova i ptica. 2002. godine Anita Škof diplomirala je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (biologija) s temom "Ptice gnjezdarice park-šume Bračak" (Breeding birds of the Bračak park-forest). U sažetku kaže:

U razdoblju od 9. travnja do 8. kolovoza 2000. godine i 15. ožujka do 1. kolovoza 2001. godine obavljena su istraživanja strukture zajednica ptica gnjezdarica park-šume Bračak. U analizi podataka rabljen je Sorensenov kvocijent sličnosti (kvalitativna analiza) i Shennon-Wienerov indeks biološke raznolikosti (kvantitativna analiza). 2000. godine zabilježene su 23 vrste ptica na gniježđenju, a slijedeće 2001. godine jedna vrsta više.
Dvorac Bračak

Pretražujući Web, čini se da se obnova dvorca odavno planira. 13. siječnja 2012. godine bivša ministrica Holy ga je posjetila u "zelenom" i "obnovljivom" duhu:

Nova ministrica okoliša Mirela Holy u radnom je posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji. Prva joj je stanica bio dvorac Bračak. Tamo je Julie Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije, predstavio projekt obnove dvorca Bračak te pretvaranje dotrajalog objekta u Regionalni centar održive energije.

Skoro četiri godine nakon toga, nema ni naznaka početka radova.

Dvorac Bračak

Zato ima ponovljenih posjeta ministara. Nasljednik ministrice Holy, Mihael Zmajlović, 13. svibnja 2013. godine nastavlja u sličnom tonu:

U Krapinsko-zagorskoj županiji boravi danas ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. Među ostalim, posjetit će dvorac Bračak koji će se preurediti u centar održivog korištenja energije, za koji je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izdvojeno 4.900.000 kuna. Fond će sufinancirati projekt poticanja korištenja obnovljivih izvora energije sa 1.176.000 kuna.
Dvorac Bračak

Što se tiče termodinamike, ja tu vidim više entropiju nego energiju (iznad i ispod).

Dvorac Bračak

U "perivoju" oko dvorca su i barem dvije zapuštene zgrade. A postoji čak i obavijesna ploča na kojoj piše:

POUČNA STAZA "BRAČAK"

DVORAC BRAČAK

Posjed dvorca mijenjao je ime i vlasnike. Nosio je imena Prilesje, Obračak i na kraju Bračak. Bio je u vlasništvu obitelji Patačić, Zaboky, Vokffy, Černokor, Konotoj i Čegalj. 1887. god. posjed kupuje obitelj Kulmer od Dragutina Čagalja. Prema priči, mjesto "Obračak" dobilo je ime zbog okretanja ili "obraćanja" vlaka. Obitelj Kulmer dodaje na kraju imena Obrača slovo "K" kao oznaku za stupanje u posjed te tako od tada ime posjeda postaje Obračak.
Dvorac Bračak
Današnji dvorac izgradio je grof Milan Kulmer 1892. godine. U obitelji Kulmer dvorac je do 1943. godine. Posljednji vlasnik posjeda iz obitelji Kulmer bio je Miroslav Kulmer. 1945. godine posjed je nacionaliziran i Obračak mijenja ime u Bračak. Bračak postaje Dječja bolnica za plućne bolesti 1947. godine, a 1966. godine prenamjenjuje se u bolnicu za odrasle oboljele od TBC-a. Kasnije se širi i na ostale opće odjele, a 2008. godine bolnica se seli iz dvorca.
Dvorac Bračak

Da imam duge hlače i gojzerice, zaputio bih se kroz šiblje, u "park", da prođem "poučnom stazom", ovako ništa od toga. Možda neki drugi put.

Dvorac Bračak
<< Dvorac u Jakovlju Oko Kranjske Gore i još malo 1 >>

Zadnji put osvježeno 5. kolovoza 2015. godine