Trogir (9. travnja 2012. godine, materijal iz 7. i 8. 4. 2012.)

brodogradiliste, Trogir

Naravno, neću vam preporučiti da ljetujete u ili oko Trogira, u Segetima ili Kaštelima. Taj je prostor nažalost posve devastiran, zakrčen betonom, asfaltom i ciglom. Šteta je to, jer je priroda tu nekad bila spektakularna, a brdo koje se iznad Trogira uzdiže i odakle puca pogled na more betona je veličanstveno. Kako se popeti gore - ne znam, ali ako koji drugi put svratim do Trogira, svratit ću zbog toga.

Možda je cijeli taj arhitektonski kaos nepovratno podivljao s izgradnjom trogirskog brodogradilišta (fotografija iznad). Nakon toga bilo je vjerojatno teško opravdati ideju očuvanja prirode i urbane tradicije.

kula svetog Marka, Trogir

Usred tog mora betona smrznutog za vrijeme strašne bure, nalazi se mali pravokutnik okružen sa svih strana morem, zbog kojeg ovdje vrijedi doći - stari grad Trogir. Bili su tu i Venecijanci o čemu danas najviše svjedoče stara tvrđava na rubu grada (kaštel Kamerlengo) i kula svetog Marka (naravno; fotografija iznad).

pogled s utvrde Kamerlengo

Ponadao sam se da ću vidjeti krilatog lava, ali avaj, na kaštelu Kamerlengo vidjeh samo namjerno izlupani, nekad sigurno veličanstveni kameni znak moći La Serenissime. Zna se i godina kad su ga izlupali - 1932. Očito su Venecijanci u Dalmaciji bili grublji nego što su bili njihovi sugrađani koje ja cijenim, recimo Albinoni ili Vivaldi. Dobro očuvanog krilatog lava sjećam se jedino u Zadru, na svim ostalim mjestima gdje sam bio, ili je prilično propao, ili je namjerno uništen.

Na kaštel Kamerlengo može se i popeti. Fotografija iznad pokazuje pogled s Kamerlenga na grad Trogir.

medju zidovima, Trogir

Stari grad Trogir je vrlo gusta mreža uličica i pokojeg proširenja. Stoga je iz samog grada ponekad teško procijeniti gdje se točno nalazite i kakva je narav zgrade pored vas. Tek iz daljine možete uočiti zvonike (fotografija iznad) i krovove, ali u gradu ne možete postići za to potrebnu udaljenost. Jednom kad u njega uđete, morat ćete prihvatiti da ste postali dio njegovih premreženih prolaza i uličica i da više niste neovisan promatrač - u utrobi ste starog grada Trogira (fotografija ispod).

kuća s vinovom lozom, Trogir

Tako ćete i svetog Petra iznad ulaza u njegovu crkvu vidjeti najbolje odozdo (fotografija ispod).

Crkva svetog Petra u Trogiru

Izađete li iz starog grada, ipak ima nekoliko mjesta odakle se pruža lijep izvanjski i neovisan pogled na Trogir. Na primjer, možete ga gledati iz marine na Čiovu preko puta. Otamo se lijepo vidi Kamerlengo i južna strana grada. Fotografija ispod snimljena je s najviše točke mosta koji povezuje Trogir s Čiovom.

Trogir; pogled s mosta prema Čiovu

Na sjevernoj strani mostovi vežu Trogir s kopnom, ali je ta strana grada mnogo zaklonjenija. S autobusne stanice može se ipak lijepo vidjeti trogirska Katedrala svetog Lovre (fotografija ispod).

Trogir; pogled s autobusne stanice

Trogir je i najpoznatiji po svojoj katedrali, točnije po portalu katedrale koji je izradio majstor Radovan u 13. stoljeću. Radovan je bio genijalac, a to i sam kaže u natpisu koji je isklesao nazivajući sebe "slavnim u toj umjetnosti" (prema Antun Travirka, Dalmacija, Forum, Zadar, 2006). Portal je nemoguće prikazati u njegovom punom sjaju u nekoliko fotografija - to morate sami vidjeti i svakako opipati. Na fotografiji ispod donosim lava iznad kojeg stoji Eva.

Trogir; portal katedrale; lav

Fotografija ispod prikazuje mali dio reljefa portala.

Trogir; portal katedrale; reljef

Trogir treba vidjeti i zbog njegovog glavnog trga. Čim izađete na njega osjetit ćete da se nalazite na posebnom mjestu. Trgom dominira katedrala (ispod), ali i zgrade oko trga (knežev dvor odn. općinska palača, gradska loža, velika palača Ćipiko i Crkva svete Marije od trga) bitno ga definiraju.

Trogir; pred katedralom

Trg se može dobro vidjeti iz gradske lože (fotografija ispod). U nedjelju, na Uskrs (8.4.2012.), u loži se smjestio gradski (?) orkestar koji je izvodio vrlo zanimljiv repertoar, između ostalog i Morriconea (!).

Trogir; gradska loža

NADOPUNA: (23. kolovoza 2012.) Vrlo je dobro sačuvan krilati lav iznad ulaznih korčulanskih vrata (revelina; kako sam to mogao zaboraviti), ali se u samom >> gradu Korčuli može vidjeti i uništenih lavova.

<< Novigrad na Dobri Split iz kataloga >>

Zadnji put osvježeno 23. kolovoza 2012. godine