Novigrad na Dobri (26. ožujka 2012. godine, materijal iz 25. 03. 2012.)

most na Dobri, Novigrad

Do Novigrada na Dobri ćete teško doći "slučajno", usput, zato jer i nije usput. Putevi ga zaobilaze pa u njega morate doći s namjerom i spremnošću da naglo skrenete (kod Jarče Polja) i slijedite rijeku Dobru nizvodno. To je jako lijep dio Hrvatske. Dobra je dobra, kao što joj i ime govori, i mirno i sporo protiče kroz svoje korito oko kojeg se uzdižu terasasti brežuljci na kojima su kuće. Krivudava cesta će vas dovesti do poznatog novigradskog mosta i produžiti dalje, ali vi se parkirajte kod mosta, ili ga čak i pređite polako automobilom i parkirajte s druge strane.

Novigradski most preko kojeg automobilom možete preći samo ako vam nitko ne dolazi u susret prikazan je na fotografiji iznad. Kliknite na fotografiju da je prikažete u >> trostruko većoj rezoluciji.

most na Dobri, Novigrad

Osim po 122 metra dugačkom mostu izgrađenom u 18. stoljeću, Novigrad na Dobri poznat je i po utvrdi iz 14.-15. stoljeća koja je, naravno, pripadala Frankopanima. Utvrda se uzdiže nad Dobrom i mjestašcem i vidi se iz velike udaljenosti. Nedavno je obnovljena, a obnavlja se i dalje (fotografija ispod).

utvrda u Novigradu na Dobri

Na jedan od tornjeva utvrde možete se i popeti nedavno izgrađenim stepeništem. Odozgo se pruža prelijep pogled na okolicu i rijeku Dobru. Šteta je jedino što je sunce u poslijepodnevnim satima u položaju nepovoljnom za fotografiranje, ali nešto sam ipak uspio zabilježiti (fotografija ispod).

utvrda u Novigradu na Dobri

Premda je pogled s pozicije utvrde lijep i širok, mjesto nije "mekano" i ne zove na ostanak. Osjeti se da je utvrda imala prije svega obrambenu namjenu.

utvrda u Novigradu na Dobri

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, u Novigradu na Dobri živi ukupno 101 stanovnik. Kad smo ga mi posjetili, na nogometnom igralištu pored mosta odvijala se utakmica i bilo je vrlo živahno. Mnogo muškaraca, koji su nakon utakmice prionuli na ispijanje piva i razgovor.

utvrda u Novigradu na Dobri

NADOPUNA: (16. 5. 2021.) Još smo mnogo puta u zadnjih devet godina bili u Novigradu na Dobri, ne znam zašto post nisam osvježavao, ali sad je prilika da to učinim i to fotografijama od jučer (ispod).

Krenuli smo jučer uzbrdo od mosta s pogledom prema kaštelu (ispod).

Kaštel se najprije lijepo vidi, a onda izmakne pogledu kako cesta vijuga, skriva se sve dok se ne dođe neposredno pred njega (ispod).

S kaštela se vidi Dobra i novigradsko zelenilo (ispod). Svibanj je.

<< Bosiljevo Trogir >>

Zadnji put osvježeno 16. svibnja 2021. godine