Bosiljevo (25. ožujka 2012. godine)

Bosiljevo, dvorac

Bosiljevo je poznato kao mjesto gdje se autoput od Zagreba račva u smjerove koji vode prema Rijeci i Splitu. Tu ćete se morati odlučiti idete li na sjeverni ili srednji i južni Jadran. Po tome i ja poznajem Bosiljevo - samo kao slova na tabli iznad autoputa.

Danas sam otišao u Bosiljevo s ciljem - da vidim dvorac. Taj je čudnovati objekt prikazan na fotografiji iznad. Tako on izgleda iz daljine, kad se gleda s pozicije ispod bosiljevačke crkve sv. Mavra (Maura) Opata.

Bosiljevo, dvorac, staza, stepenice

Do dvorca vodi potpuno zapuštena staza kroz nekadašnji "park" po kojem je dvorac nekad bio poznat (fotografija iznad). Taj "park" je nažalost neodržavani i smećem natrpani komad terena koji je proglašen zaštićenim spomenikom parkovne arhitekture 1974. godine.

Bosiljevo, dvorac, kula

Park se strmo spušta ispod dvorca. Dvorac je mnogo puta nadograđivani čudni kompleks, s bajkovitim zidićima, stepenicama, kulama i tornjićima (fotografija iznad).

Objekt je u stanju raspadanja i ulaz u njega je strogo zabranjen (to piše na narančastoj ploči iznad ulaza na fotografiji ispod).

Bosiljevo, dvorac, ulaz

Bosiljevačka utvrda ima dugu povijest. Spominje se već u 13. stoljeću, a najduže su joj vlasnici bili Frankopani (od 1426. do 1671. godine). >> Knez Fran Krsto Frankopan, "kapetan ogulinski i pjesnik" (tako piše na spomen-ploči u mjestu) je i rođen u Bosiljevu.

Nakon Frankopana, dvorac preuzimaju Erdödyji, pa Auerspergi, pa >> maršal-grof Laval Nugent von Westmeath (1820. godine) koji ga obnavlja, a 1897. kupuje ga obitelj riječkih veletrgovaca Kazulića (Kozulića). Svi su vlasnici ponešto dodavali dvorcu, "restaurirali" ga i proširivali te je on na kraju i postao takva šarena kombinacija stilova i zamisli.

No, čak i u stanju raspadanja i bez obzira na svu "šarenost" i eklektičnost, nešto se u okolini tog dvorca osjeti. Osjeti se neki mir, javlja se želja da se odmorimo, pogledamo niz brdo, prema mjestu. Onaj koji je odabrao mjesto za dvorac odabrao je dobro. U bližoj okolini dvorca nema pozicije slične mekoće i ugođaja.

Bosiljevo, dvorac, zidići i tornjići

Koliko sam uspio ispitati danas, nema mnogo toga za vidjeti u Bosiljevu osim dvorca. Iznad mjesta uzdiže se crkva na brdu koje se zove Gradišće. Do nje vodi put kroz seoce Orišje u kojemu je pilana i nekoliko lijepih kuća od kamena i drveta (fotografija ispod).

Orišje, kuće

Od dvorca do Crkve Uznesene Blažene Djevice Marije u Gradišću (fotografija ispod) trebat će vam oko 35 minuta hoda (uspona).

Gradišće, crkva

S brda se pruža lijep pogled prema Bosiljevu. Također biste se mogli spustiti na drugu stranu, prema mjestu Podreber, ali tamo nema skoro ničega osim napuštenih starih kuća koje polako propadaju.

Gradišće, crkva
<< Kamačnik Novigrad na Dobri >>

Zadnji put osvježeno 25. ožujka 2012. godine