Svako zrno pijeska (23. prosinca 2015. godine)

Kad bih odabirao neki Dylanov stih za naslov svoje knjige o Dylanu teško da bih se odlučio za "Every grain of sand" ("Svako zrno pijeska"). U aktualnom hrvatskom političkom trenutku, moglo bi proći Ja sam na pločniku i mislim o vladi ("I'm on a pavement thinking 'bout the government") ili Jedino što sam znao raditi je da ustrajem u ustrajavanju ("The only thing I knew how to do was to keep on keepin' on"), ali Dylan naravno nadilazi svaki aktualni trenutak.

Svako zrno pijeska, naslovnica

Toni Matošin je za naslov svoje knjige recenzija Dylanovih albuma od 1962. do 2015. ipak odabrao Svako zrno pijeska:

Then onward in my journey I come to understand
That every hair is numbered like every grain of sand

A onda dalje u svom putovanju shvatih
Da je svaka vlas izbrojana kao i svako zrno pijeska

Već taj njegov izbor govori da o Dylanu ne mislimo jednako, ali upravo je to i veličina Boba Dylana - kladim se da ne postoje dva njegova štovatelja koji o njegovoj glazbi misle posve isto. No, o nekim stvarima naravno mora postojati suglasje. Recimo o "Blood on the tracks". Tako Matošin o tom albumu piše:

O, da, možda ima i mnogo više istine u njegovu objašnjenju kako su u pitanju pjesme inspirirane Čehovljevim pripovijetkama nego što je to itko od nas spreman progutati, ali i nakon sto devedeset i osmog preslušavanja "krvavih" deset pjesama objavljenih početkom 1975., ostaje živ i glasan onaj voajerski osjećaj uvida u nečiju nutrinu. A tko je, uostalom, tako neuspješan u bijegu od sebe kao što je to umjetnik u stvaralačkom zanosu?

Matošinovi tekstovi o Dylanu nisu nimalo izravni niti su nešto što možete "samo" pročitati i iskoristiti kao nekakvu preporuku ili uvod u album. Njihovo puno značenje poznato je onima koji su Dylanove albume poslušali, kao i Matošin, barem 198 puta. No, tekstovi su taman dovoljno intrigantni da one koji Dylana ne poznaju za njega zainteresiraju, a da onima koji ga i predobro poznaju budu ipak novi i zanimljivi.

Svako zrno pijeska, predgovor

Pratitelji "Konstrukcije stvarnosti" prepoznat će da je crtež na naslovnici knjige mojih ruku djelo, a Matošin je o tome i pokoju lijepu riječ napisao i u predgovoru (iznad).

Inače, "povijest" tog crteža je zanimljiva - prvi put sam ga >> objavio na stranicama "Konstrukcije" prije 4 i pol godine. Original u tušu završio je kod mog koautora i velikog Dylanovog fana Anžea Lošdorfera Božiča - sliku sam mu poklonio kad je obranio svoju doktorsku tezu. Nije običaj da članovi doktorskog povjerenstva poklanjaju nešto kandidatima, ali kad je riječ o Dylanovim fanovima godine i formalnosti i nisu esencijalne.

Svako zrno pijeska, podaci

Matošinova knjiga je detaljan i ekspertan zapis o Dylanovim albumima i, kao što rekoh, sigurno će biti zanimljiva i onima koji Dylana poznaju, a i onima koji će ga tek upoznati. A ako ste među ovima drugima, možda biste mogli početi s Matošinovim tekstovima kao nekom vrstom zemljovida. Podaci o knjizi su na slici iznad pa izvolite.

<< Kako izgledaju vanzemaljske školjke? Pokrenuto oko >>

Zadnji put osvježeno 23. prosinca 2015. godine