Kako izgledaju vanzemaljske školjke?, 12. studenog 2015. godine

Predavanje "Kako izgledaju vanzemaljske školjke?" održao sam 4. studenog 2015. godine u Alkarskim dvorima u Sinju (iznad, kliknite na video za početak streaminga s YouTube-a). Predavanje je bilo namijenjeno širokoj publici koja se i pojavila u lijepom broju (ispod; nažalost ne znam tko je autor fotografije).

Šiber, predavanje, Alkarski dvori, Sinj

U predavanju sam govorio o prilično neobičnoj temi, a ticala se toga koliko su oblici životinja i biljaka uvjetovani genetikom i "biologijom", a koliko fizikalnom nužnošću i nestabilnostima zbog protoka tvari i energije prilikom rasta koje nužno vode prema novim oblicima. Jedna od zamisli koje sam izložio bila je da su životni oblici nastali kao posljedica (malih) genskih regulacija nužnih (i velikih) fizikalnih transformacija i da bi stoga možda mogli biti slični i na drugim planetima, bez obzira na konkretnu genetiku i biologiju "vanzemaljaca".

Nakon predavanja razvila se živahna diskusija (ispod).

Šiber, predavanje, Alkarski dvori, Sinj

Pokušavao sam dati odgovor na pitanja raznih vrsta (ispod), npr. o postojanju duha koji moguće navodi transformacije rastućeg embrija te o razlici od samo 2 % između čimpanze i čovjeka (ja sam spomenuo 4 % - ovisi izgleda o tome kako se točno računa) i njenom značenju s obzirom na ono što smo o sebi kao ljudima skloni misliti.

Šiber, predavanje, Alkarski dvori, Sinj

Za potrebe predavanja izradio sam i tri originalne slike. Prva se tiče udara asteroida (ispod) koji sam nabrzaka konstruirao u Wings3D modeleru i kombinirao s rutinom isprogramiranom za dim u slici "Poslije kataklizme".

Šiber, predavanje, Alkarski dvori, Sinj, udar asteroida

Druga slika predstavlja izmišljeni organizam koji sam nazvao konjolignja. Model sam načinio u Wings3D modeleru, a teksturu "krzna" sam uzeo od >> mačka Tigrana.

Šiber, predavanje, Alkarski dvori, Sinj, konjolignja

Konačno, treća slika predstavlja "vanzemaljsku" biljku (ispod), a zapravo ilustrira spiralnu >> filotaksiju.

Šiber, predavanje, Alkarski dvori, Sinj, vanzemaljska biljka
<< Što mi to vidimo? I kako? Svako zrno pijeska >>

Zadnji put osvježeno: 12. studenog 2015. godine.