Što mi to vidimo? I kako?, 8. studenog 2015. godine

Jedna od najzanimljivijih inovacija sinjskog Festivala znanosti je susret znanstvenika i srednjoškolaca, gdje znanstvenici održe 1-2 sata nastave u sinjskim srednjim školama. Ja sam ove godine održao sat fizike (ispod), premda bi se predavanje (iznad) donekle moglo "prodati" i kao sat likovne kulture.

Šiber, predavanje, sat fizike, Franjevačka gimnazija

Predavanje je o svjetlosti, gledanju, izravnom i difuznom osvjetljenju, stereoskopiji (3D vidu), optičkim iluzijama i slikarstvu.

Šiber, predavanje, sat fizike, Monet

Evo što je o predavanju na web stranicama svoje škole napisala Božena Runje, učenica IIIa razreda Franjevačke gimnazije u Sinju:

Na nizu zanimljivih primjera od umjetnosti do fizike pokazao nam je kako i što vidimo (slika Claudea Moneta: Women with a Parasol, Leonardo da Vinci), što krivo vidimo, i kako možemo vidjeti nešto što nije stvarno - pa nas je osim kroz nekoliko vrhunskih umjetničkih djela proveo i kroz nekoliko 3D optičkih iluzija i objasnio kako nastaju. Zašto imamo dva oka? Svako oko stvara malo drugačiju sliku, stoga se gledajući s oba oka slika upotpunjuje.
Šiber, predavanje, sat fizike, Leonardo da Vinci

Predavanje sam održao 4. studenog 2015. godine i to dva puta - prvi put u Franjevačkog gimnaziji, a drugi put u Gimnaziji "Dinko Šimunović". Zvučni zapis je s drugog predavanja, a fotografije u >> YouTube videu koje prikazuju publiku i predavača kombinirane su s oba predavanja.

U zadnjoj trećini predavanja trebat će vam 3D naočale (crveno-plave; red-cyan) da biste mogli vidjeti ono o čemu govorim. Ja sam ih svojoj publici donio (ispod).

Šiber, predavanje, sat fizike, 3D naočale
<< Tumor na mozgu Kako izgledaju vanzemaljske školjke? >>

Zadnji put osvježeno: 8. studenog 2015. godine.