Što mislimo kad kažemo izvrsnost? (5. ožujka 2018. godine)

- Kaufland Hrvatska: "Drugu godinu zaredom dobitnik smo vrijednog priznanja Certifikat Poslodavac Partner za IZVRSNOST u upravljanju ljudskim potencijalima."

- Davor Bernardić, dok pozira s diplomom Chief Executive MBA poslovne škole Cotrugli: "Potaknuti solidarnost, nagraditi IZVRSNOST, cijeniti znanje i aktivno sudjelovanje naša je zadaća u izgradnji dobrog društva jednakih šansi."

- Merkur osiguranje: "Mentalni trening Aktivne Hrvatske, partnera Merkur osiguranja, dolazi u Osijek! Stručnjaci iz njihovog tima održat će predavanje na temu fokusa te predstaviti tehnike i alate kojima možemo usmjeriti svoje ciljeve da bismo postigli svoj puni potencijal i ostvarili IZVRSNOST."

- Kolinda Grabar Kitarović, na međunarodnom sajmu vojne industrije: "S ponosom gledam IZVRSNOST hrvatskih proizvođača"

- Kolinda Grabar Kitarović, u predsjedničkoj predizbornoj kampanji 2019. godine: "Nastavit ću otvarati javni prostor svima koji teže IZVRSNOSTI. Te i takve ljude sustavno sam promovirala, a to ću činiti i dalje jer oni zaslužuju da ih se vidi, čuje i sluša. Dok je takvih ljudi, a naš narod ih je uvijek imao, bit će i Hrvatske!"

- Andrej Plenković: "Stoga sve vas pozivam da zajedno damo snažnu podršku predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, jer je ona najbolji izbor za Hrvatsku i jer ona utjelovljuje optimizam, IZVRSNOST i radišnost."

- Ivan Jakovčić: "Inzistiram da jedan od ciljeva europske poljoprivrede bude IZVRSNOST!"

- Ivana Maletić: "Bolja organizacija rada, jasni ciljevi, poticanje na IZVRSNOST i nagrađivanje uspjeha temelj su promjene za bolju budućnost Hrvatske."

- Damir Boras: "Zauzimat ću se za akademski pristup, toleranciju, IZVRSNOST nastave i istraživačkih rezultata u znanosti, kulturi i umjetnosti."

- Bruno Šimleša: "Zajedno smo pokretali humanitarne akcije, slavili nečiju IZVRSNOST ili IZVRSNOST zdravih ideja i uživam u našoj zajedničkoj moći!"

- Specijalna bolnica Sv. Katarina: "U našem radu ključni kriteriji su IZVRSNOST, suradnja s najboljima, sustavna edukacija kadrova te primjena najnovijih medicinskih postupaka. Naručite se već danas."

- Blaženka Divjak: "Hrvatsku iz letargije može probuditi isključivo IZVRSNOST i vrijeme je da najboljima damo vjetar u leđa!"

----------------------------

Mogu samo dodati, naručite se već danas !

Reiffeisen, prijeđinte na stranu izvrsnosti

Izvrsnost u kontradikciji

Akademik Slobodan Vukičević kaže "da je zbog politike korupcija i pogodovanja u dodjeli projekata Hrvatska pala na začelje i da se nalazi u skupini s Rumunjskom, Bugarskom i Latvijom". A u dahu zahtijeva i da mu se POD HITNO odobri >> centar izvrsnosti koji je DOBIO u istoj toj Hrvatskoj, u istom tom sustavu dodjele projekata.

Nije li to neka kontradikcija?

Ni vruće ni hladno nego izvrsno !

Nije li u najmanju ruku "simpatično" kako se i ministrica Divjak, kao i ministar Barišić prije nje, zaklinje u izvrsnost?

Radi se, naravno, o najobičnijoj ispraznici, "čarobnoj riječi sveučilišne didaktike posuđenoj iz manje zahtjevnih seminara za stručno usavršavanje u poduzećima" (K. P. Liessmann, Teorija neobrazovanosti: zablude društva znanja).

Prolazi dobro i kod Barišića i kod Divjakice i općenito u svim ideologijama, kako našoj ministrici na braniku od ekstrema svih boja i odgovara.

Izvrsna ideja rektora Borasa

Rektor Boras izjavio je da će se zauzimati za izvrsnost. Ne čudi me to, njegov bliski suradnik prorektor Ante Čović vodi znanstveni >> centar IZVRSNOSTI za integrativnu bioetiku. I prorektor Judaš vodi jedan centar IZVRSNOSTI.

Inače, svi se kod nas zalažu za izvrsnost i centre izvrsnosti - bivši ministar Barišić, ministrica Divjak, rektor Boras, bivši ministar Kraljević, koji je i suradnik na jednom >> centru izvrsnosti, a bio je u tijelu (NVZVOTR) koje je iste te centre i predlagalo ... a neki predlažu da se znanstvenicima i plaća određuje prema njihovoj izvrsnosti. Mislim da je to IZVRSNA ideja.

Izvrsna hrvatska znanost u svemiru

Sad kad ćemo, zahvaljujući novoj ministrici i njenom timu, pobjedonosno početi plaćati članarinu u Europskoj svemirskoj agenciji, mislim da bi nam naša svemirska znanost konačno mogla živnuti!

Već jasno vidim lica emisara koji će po EU ključevima i postocima izdvajanja zasjesti u odbore i vijeća i konačno razviti zastavu lijepe naše gdje joj je oduvijek i bilo mjesto. U svemiru.

Znači, krenulo je s članarinom za CERN, s kojim pomoćnik ministrice dr. sc. Tome Antičić ima dugogodišnju suradnju, pa s članarinom za ESA, koju bismo još članarinu mogli platiti da dostignemo tu IZVRSNOST u koju se ministrica i njen tim kunu?

Izvrsni državni službenici

Evo nam konačno IZVRSNOSTI u državnom sektoru koja će se reflektirati na plaću! To je suština nacrta prijedloga zakona o plaćama državnih službenika i namještenika - izvrsni će dobivati veće plaće, a oni manje izvrsni otkaze.

Mnogi jedino imaju poteškoća shvatiti da postojanje izvrsnih povlači i one koji su manje izvrsni, a da će o tome tko je tko, odlučiti upravo oni "izvrsni". Cijeli je cilj, naravno, podebljati plaće i pogodnosti onima koji se takvima proglase.

Isti trendovi postoje već dugo vrijeme u znanosti, pa me ne bi čudilo da se u dogledno vrijeme prošire i izvan državne službe. Zašto ne, pa tko uopće može danas biti protiv izvrsnosti?!

Izvrsnost kao potvrda o oprostu grijeha

Naša ministrica bi izvrsnost u znanosti kupila kao kakav oprost grijeha ili potvrdu o nekažnjavanju. Umjesto da gradimo svoju izvrsnost (a ne ide nam nikako), najbolje da kupimo kakav glanc, recimo članstvo u CERNu. Pa umjesto da financiramo domaću pamet i istraživanje, sigurnije je da to utovarimo u stranu pamet s gotovom licencom. Toj će se licenci nekoliko naših, uvijek politički podobnih prikrpati kao i dosad, samo uz mnogo više safta od javnih hrvatskih novaca.

I eto ti - uložiš malo, a odmah dobiješ izvrsnost CERNa na godišnjoj bazi uplate. Pa ima li uopće bolje investicije?

Izvrsnost u poslušnosti

20. travnja 2014. godine dao sam izjavu za tjednik "Novosti". Moja se kritika odnosila na stanje u znanosti u mandatu Željka Jovanovića i njegovog zamjenika Saše Zelenike, ali se, naravno, ništa nije promijenilo u protekle četiri godine. Sve što se "promijenilo" je da se isti ti glasovi sad javljaju da nas "spase" !

Evo moje izjave kako je prenesena u "Novostima":

Antonio Šiber, znanstveni savjetnik na Institutu za fiziku u Zagrebu, kaže da se u Hrvatskoj znanosti već desetljećima nasilno pokušava “pronaći” adekvatna društvena uloga, a kako se tom zadaćom uglavnom bave ljudi koji su joj nedorasli, “uloge” koje joj nalaze sve su nakaradnije. – Ovaj se trend pogotovo pojačao s dolaskom nove garniture u MZOS, koja nema ni elementarno razumijevanje znanosti i njenog društvenog konteksta, a onda ni bilo kakve vizije koja bi na takvom razumijevanju mogla nastati. U zadnjih se dvije i pol godine sredstva za financiranje fundamentalne prirodne znanosti strmoglavo smanjuju, a ovaj se trend opravdava zaklinjanjem u “izvrsnost” projekata koji se imaju financirati te u navodnu neovisnost tijela koje provode evaluaciju predloženih projekata, npr. Hrvatske zaklade za znanost. I dok se iz MZOS-a sve više govori o “međunarodnoj prepoznatljivosti” i “izvrsnosti”, ono što se u stvarnosti događa izgleda upravo suprotno – znanstveni se projekti više nego ikad ocjenjuju posve proizvoljno i često posve suprotno kriterijima kvalitete, a na ključna mjesta u sustavu znanosti, kao što je Nacionalno vijeće za znanost i visoko obrazovanje, upravna vijeća istraživačkih institucija, biraju se kandidati bez ikakve znanstvene prepoznatljivosti, od kojih neki nemaju baš nikakvu podršku u ekspertnim krugovima, ali zato imaju bezrezervnu podršku iz MZOS-a, kaže Antonio Šiber.

Zagreb - centar gradonačelničke izvrsnosti

"Ovo je prva od četiri faze u uređivanju pješačkog centra izvrsnosti."

- Milan Bandić, izjava povodom otvaranja radova na Trgu žrtava fašizma, 19.2.2018.

"Kao gradonačelnik, a zapravo tek prvi među jednakima, već više od desetljeća borim se da izvrsnost, konkurentnost i sigurnost zavlada ovim prostorom."

- Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, tekst s web stranica Grada Zagreba.

"Kada dođete u Institut Ruđera Boškovića stigli ste u centar hrvatske znanstvene izvrsnosti."

- Milan Bandić, izjava prilikom otvaranja Jedinice za procjenu biološkoga potencijala supstanci iz mora i slatkih voda na Institutu Ruđer Bošković, 6.12.2019.

"Nakon rekonstrukcije tamo će ponovno biti centar filmske izvrsnosti."

- Milan Bandić, izjava dana dan nakon prosvjeda građana protiv zatvaranja kina Europa, 6.4.2019.

"Taj će dio grada postati centar izvrsnosti, moderna četvrt."

- Milan Bandić, izjava na svečanoj akademiji povodom 110. obljetnice Zagrebačkog velesajma, najavljujući njegovu obnovu, 14.11.2019.

"Grad Zagreb ulaže 600 milijuna kuna u urbanu izvrsnost metropole."

- Milan Bandić, izjava u emisiji Nedjeljom u 2, 1.7.2012.

"Nakon što se s Branimirove tržnice uklone limeni kiosci i oni koji rade na crno, bez rješenja, projekt Branimirove tržnice bit će najljepši u Hrvatskoj, centar tržne izvrsnosti."

- Milan Bandić, izjava o projektu obnove Branimirove tržnice, 16.7.2015.

"Ja sam za kulturni standard izvrsnosti."

- Milan Bandić, izjava u emisiji Zagrebi po Zagrebu povodom imenovanja Ljiljane Štokalo za ravnateljicu Zagrebačkog kazališta lutaka, ožujak 2013.

"Na tom ćemo prostoru, na 38 tisuća četvornih metara sagraditi sadržaje kulturne izvrsnosti grada."

- Milan Bandić, najava projekta razvoja parcele parka Brezje preko puta zgrade Gradske uprave, 14.10.2015.

"Ovaj projekt je dokaz zdravstvene i znanstvene izvrsnosti Republike Hrvatske."

- Milan Bandić, izjava prilikom polaganja kamena temeljca za gradnju Centra za sigurnost i kvalitetu hrane Nastavnog zavoda Dr. Andrija Štampar, 31.7.2019.

"U Sopnici Jelkovcu, naselju po mjeri čovjeka, niknut će jedan pravi centar izvrsnosti, tolerancije, razumijevanja, solidarnosti – centar jednakih mogućnosti i šansi. Na tome nećemo štedjeti."

- Milan Bandić, izjava prilikom potpisivanja sporazuma između Grada Zagreba i udruga koje brinu o osobama s invaliditetom, 16.7.2014.

"Na tom potezu Kajzerice gdje se radi SEECEL, gdje će se raditi Dom invalida i Obrtnički centar će biti i centar obrtničke izvrsnosti grada Zagreba."

- Milan Bandić, izjava prilikom raspisivanja natječaja za dodjelu financijskih potpora obrtnicima, 20.2.2017.

"Kada smo Bundek završavali 2004. prije 15 godina, ovdje je bilo bejzbol igralište te smo rekli da ćemo ovdje napraviti obrazovni centar izvrsnosti i to se ostvaruje."

- Milan Bandić, izjava prilikom polaganja kamena temeljca za izgradnju dječjeg vrtića u Središću, 17.9.2019.

"Od kada smo kupili ovu zgradu, punih 11 godina sanjamo, a danas se konačno vide konture budućeg centra glazbene izvrsnosti, te sam uvjeren da su najsretniji upravo profesori i studenti."

- Milan Bandić, izjava dana u obilasku gradilišta Muzičke akademije, 9.4.2013.

"Sretan sam što ćemo danas otvoriti najmoderniju dvoranu koja u sebi sadrži funkcije akustike, estetike i svega što demonstrira glazbenu izvrsnost ovdje u hramu glazbe."

- Milan Bandić, izjava dana na svečanom otvorenju Koncertne dvorane Blagoja Berse, 12.1.2016.

"Stvaranjem energetski i ekološki prihvatljive zelene bolnice Grad Zagreb dokazuje svoju izvrsnost u europskim projektima."

- Milan Bandić, predstavljanje projekta samoodrživosti Dječje bolnice Srebrnjak, u prisustvu tadašnjeg ravnatelja Bore Nogala*, 11.11.2015.

* 6.12.2019. godine, nakon što je je ravnatelja Nogala smijenilo Upravno vijeće bolnice na čelu s predsjednicom Anom Stavljenić Rukavina, članicom stranke Milana Bandića, gradonačelnik Bandić je izjavio "da je smijenjenom ravnatelju Dječje bolnice Srebrnjak Bori Nogalu nudio da ode bez pompe ali da ju je on sam htio".

"Svatko tko bude radio na toj izvrsnosti dobit će papire."

- Milan Bandić, izjava povodom početka izgradnje fontane na Britanskom trgu, 5.10.2016.

Hieronymus Bosch, Brod budala

Hieronymus Bosch, Brod luđaka

<< Zelene crte Fahrenheit 451, dio treći >>

Zadnji put osvježeno: 7. prosinca 2019. godine