Što mislimo kad kažemo izvrsnost? (5. ožujka 2018. godine)

- Kaufland Hrvatska: "Drugu godinu zaredom dobitnik smo vrijednog priznanja Certifikat Poslodavac Partner za IZVRSNOST u upravljanju ljudskim potencijalima."

- Davor Bernardić, dok pozira s diplomom Chief Executive MBA poslovne škole Cotrugli: "Potaknuti solidarnost, nagraditi IZVRSNOST, cijeniti znanje i aktivno sudjelovanje naša je zadaća u izgradnji dobrog društva jednakih šansi."

- Merkur osiguranje: "Mentalni trening Aktivne Hrvatske, partnera Merkur osiguranja, dolazi u Osijek! Stručnjaci iz njihovog tima održat će predavanje na temu fokusa te predstaviti tehnike i alate kojima možemo usmjeriti svoje ciljeve da bismo postigli svoj puni potencijal i ostvarili IZVRSNOST."

- Kolinda Grabar Kitarović, na međunarodnom sajmu vojne industrije: "S ponosom gledam IZVRSNOST hrvatskih proizvođača"

- Ivan Jakovčić: "Inzistiram da jedan od ciljeva europske poljoprivrede bude IZVRSNOST!"

- Ivana Maletić: "Bolja organizacija rada, jasni ciljevi, poticanje na IZVRSNOST i nagrađivanje uspjeha temelj su promjene za bolju budućnost Hrvatske."

- Damir Boras: "Zauzimat ću se za akademski pristup, toleranciju, IZVRSNOST nastave i istraživačkih rezultata u znanosti, kulturi i umjetnosti."

- Bruno Šimleša: "Zajedno smo pokretali humanitarne akcije, slavili nečiju IZVRSNOST ili IZVRSNOST zdravih ideja i uživam u našoj zajedničkoj moći!"

- Specijalna bolnica Sv. Katarina: "U našem radu ključni kriteriji su IZVRSNOST, suradnja s najboljima, sustavna edukacija kadrova te primjena najnovijih medicinskih postupaka. Naručite se već danas."

- Blaženka Divjak, neki dan: "Hrvatsku iz letargije može probuditi isključivo IZVRSNOST i vrijeme je da najboljima damo vjetar u leđa!"

----------------------------

Mogu samo dodati, naručite se već danas !

Izvrsnost u kontradikciji

Akademik Slobodan Vukičević kaže "da je zbog politike korupcija i pogodovanja u dodjeli projekata Hrvatska pala na začelje i da se nalazi u skupini s Rumunjskom, Bugarskom i Latvijom". A u dahu zahtijeva i da mu se POD HITNO odobri >> centar izvrsnosti koji je DOBIO u istoj toj Hrvatskoj, u istom tom sustavu dodjele projekata.

Nije li to neka kontradikcija?

Ni vruće ni hladno nego izvrsno !

Nije li u najmanju ruku "simpatično" kako se i ministrica Divjak, kao i ministar Barišić prije nje, zaklinje u izvrsnost?

Radi se, naravno, o najobičnijoj ispraznici, "čarobnoj riječi sveučilišne didaktike posuđenoj iz manje zahtjevnih seminara za stručno usavršavanje u poduzećima" (K. P. Liessmann, Teorija neobrazovanosti: zablude društva znanja).

Prolazi dobro i kod Barišića i kod Divjakice i općenito u svim ideologijama, kako našoj ministrici na braniku od ekstrema svih boja i odgovara.

Izvrsna ideja rektora Borasa

Rektor Boras izjavio je da će se zauzimati za izvrsnost. Ne čudi me to, njegov bliski suradnik prorektor Ante Čović vodi znanstveni >> centar IZVRSNOSTI za integrativnu bioetiku. I prorektor Judaš vodi jedan centar IZVRSNOSTI.

Inače, svi se kod nas zalažu za izvrsnost i centre izvrsnosti - bivši ministar Barišić, ministrica Divjak, rektor Boras, bivši ministar Kraljević, koji je i suradnik na jednom >> centru izvrsnosti, a bio je u tijelu (NVZVOTR) koje je iste te centre i predlagalo ... a neki predlažu da se znanstvenicima i plaća određuje prema njihovoj izvrsnosti. Mislim da je to IZVRSNA ideja.

Izvrsna hrvatska znanost u svemiru

Sad kad ćemo, zahvaljujući novoj ministrici i njenom timu, pobjedonosno početi plaćati članarinu u Europskoj svemirskoj agenciji, mislim da bi nam naša svemirska znanost konačno mogla živnuti!

Već jasno vidim lica emisara koji će po EU ključevima i postocima izdvajanja zasjesti u odbore i vijeća i konačno razviti zastavu lijepe naše gdje joj je oduvijek i bilo mjesto. U svemiru.

Znači, krenulo je s članarinom za CERN, s kojim pomoćnik ministrice dr. sc. Tome Antičić ima dugogodišnju suradnju, pa s članarinom za ESA, koju bismo još članarinu mogli platiti da dostignemo tu IZVRSNOST u koju se ministrica i njen tim kunu?

Izvrsni državni službenici

Evo nam konačno IZVRSNOSTI u državnom sektoru koja će se reflektirati na plaću! To je suština nacrta prijedloga zakona o plaćama državnih službenika i namještenika - izvrsni će dobivati veće plaće, a oni manje izvrsni otkaze.

Mnogi jedino imaju poteškoća shvatiti da postojanje izvrsnih povlači i one koji su manje izvrsni, a da će o tome tko je tko, odlučiti upravo oni "izvrsni". Cijeli je cilj, naravno, podebljati plaće i pogodnosti onima koji se takvima proglase.

Isti trendovi postoje već dugo vrijeme u znanosti, pa me ne bi čudilo da se u dogledno vrijeme prošire i izvan državne službe. Zašto ne, pa tko uopće može danas biti protiv izvrsnosti?!

Izvrsnost kao potvrda o oprostu grijeha

Naša ministrica bi izvrsnost u znanosti kupila kao kakav oprost grijeha ili potvrdu o nekažnjavanju. Umjesto da gradimo svoju izvrsnost (a ne ide nam nikako), najbolje da kupimo kakav glanc, recimo članstvo u CERNu. Pa umjesto da financiramo domaću pamet i istraživanje, sigurnije je da to utovarimo u stranu pamet s gotovom licencom. Toj će se licenci nekoliko naših, uvijek politički podobnih prikrpati kao i dosad, samo uz mnogo više safta od javnih hrvatskih novaca.

I eto ti - uložiš malo, a odmah dobiješ izvrsnost CERNa na godišnjoj bazi uplate. Pa ima li uopće bolje investicije?

Izvrsnost u poslušnosti

20. travnja 2014. godine dao sam izjavu za tjednik "Novosti". Moja se kritika odnosila na stanje u znanosti u mandatu Željka Jovanovića i njegovog zamjenika Saše Zelenike, ali se, naravno, ništa nije promijenilo u protekle četiri godine. Sve što se "promijenilo" je da se isti ti glasovi sad javljaju da nas "spase" !

Evo moje izjave kako je prenesena u "Novostima":

Antonio Šiber, znanstveni savjetnik na Institutu za fiziku u Zagrebu, kaže da se u Hrvatskoj znanosti već desetljećima nasilno pokušava “pronaći” adekvatna društvena uloga, a kako se tom zadaćom uglavnom bave ljudi koji su joj nedorasli, “uloge” koje joj nalaze sve su nakaradnije. – Ovaj se trend pogotovo pojačao s dolaskom nove garniture u MZOS, koja nema ni elementarno razumijevanje znanosti i njenog društvenog konteksta, a onda ni bilo kakve vizije koja bi na takvom razumijevanju mogla nastati. U zadnjih se dvije i pol godine sredstva za financiranje fundamentalne prirodne znanosti strmoglavo smanjuju, a ovaj se trend opravdava zaklinjanjem u “izvrsnost” projekata koji se imaju financirati te u navodnu neovisnost tijela koje provode evaluaciju predloženih projekata, npr. Hrvatske zaklade za znanost. I dok se iz MZOS-a sve više govori o “međunarodnoj prepoznatljivosti” i “izvrsnosti”, ono što se u stvarnosti događa izgleda upravo suprotno – znanstveni se projekti više nego ikad ocjenjuju posve proizvoljno i često posve suprotno kriterijima kvalitete, a na ključna mjesta u sustavu znanosti, kao što je Nacionalno vijeće za znanost i visoko obrazovanje, upravna vijeća istraživačkih institucija, biraju se kandidati bez ikakve znanstvene prepoznatljivosti, od kojih neki nemaju baš nikakvu podršku u ekspertnim krugovima, ali zato imaju bezrezervnu podršku iz MZOS-a, kaže Antonio Šiber.
Hieronymus Bosch, Brod budala

Hieronymus Bosch, Brod luđaka

<< Zelene crte Fahrenheit 451, dio treći >>

Zadnji put osvježeno: 5. ožujka 2018. godine