Mihinom stazom do Okićgrada (21. srpnja 2013. godine)

Okić u daljine

Okić iz daljine izgleda kao mjesto na koje se nikad nećete popeti (iznad). Podsjetilo me je to malo na znanost. Kad tek započnemo s nekim znanstvenim radom, vidimo samo Okić u daljini. Izgleda kao da nikad tamo nećemo stići. A onda, nakon višemjesečnog probijanja kroz šikare i zarasle livade, vrh nam se učini bližim. Kad se konačno gore popnemo i pogledamo put kojim smo prošli, sva se ta lutanja čine tako daleko. I slatko.

Premda vrh koji smo osvojili možda i nije Mt. Everest (a ni penjač vjerojatno nije >> Max Perutz) nego neko brdašce, svejedno nam je drag. To je naš posao i naš trud. Naš članak.

Kuća u Sv. Martinu

Do Okića se može doći Mihinom stazom. Ona počinje iz Sv. Martina pod Okićem (iznad). Do Sv. Martina dolazi se vožnjom prema Samoboru, a onda prema selu Galgovo.

Staza započinje nakon mostića poslije križanja kod škole (ispod crkve). Početak staze teško je opaziti jer se treba s ceste popeti na brdašce, ali nakon toga staza postaje uočljiva. Prolazi pored vinograda, kleti, kroz šumice i zaraslim putevima kojima je nekad davno prošao pokoji traktor.

Etno kuća

Nakon lijepe šetnje Mihina staza prolazi kroz selo Klake. I Sv. Martin i Klake su sela s dva lica. Jednim odlazećim i jednim dolazećim.

Odlaze stare drvene kuće i bake koje se oslanjaju na klupice s kotačićima dok idu prema crkvi (ispod). Dolaze vikendaši, od kojih neki kupuju ogromne površine zemlje i ograđuju ih kamenim ogradama koje vrijede barem kao dvije pristojne, umjerene kuće. Poneki od njih kupe staru kuću pa je obnove i ušminkaju. U neke se obnovljene kuće može i ući za desetak kuna (etno kuća; iznad).

Kapelica pod Okićem

Iz Klaka Okić izgleda malo bliže (ispod), a u stvari je mnogo bliže. Cilj nam se često pred samim krajem udalji, njegov zadnji jeftini trik je kakva izmaglica ili oblak, sjena zbog koje i dalje izgleda nedostižno. Uporni i predani znaju da nije tako.

Okić iz Klake

Staza "završava" kod planinarskog doma pod Okićem ispod kojeg je lijepa livada ( >> kliknite na fotografiju da je prikažete u trostrukoj veličini).

Pravi cilj je, naravno, na samom vrhu Okića - Okićgrad (ispod).

Okićgrad

Okićgrad je ruševan i neoznačen, ali kamenje je na mjestima moćno (ispod) i s njega se pruža lijep pogled na okolicu.

Okićgradsko kamenje

Vidi se crkvica pokraj koje smo prošli (ispod). Kako je samo izgledao daleko ...

Pogled s Okićgrada

Od Sv. Martina do Okićgrada trebat će vam oko sat i pol hoda umjerenim tempom.

<< Oko Rogateca Preko leđa Lošinja

Zadnji put osvježeno 21. srpnja 2013. godine