Oko Rogateca (13. srpnja 2013. godine)

Dvorac Strmol

U Rogatec se valjda dolazi zbog Donačke gore. Dosta daleko, skoro pod njen vrh može se doći automobilom, sve do Rudijevog doma, a otamo do vrha gore ima samo 45 minuta hoda. Danas ipak nismo krenuli planinariti, ali možda se jednom vratimo. Donačka gora ima izrazito mali vršni stožasti kut tj. izgleda vrlo oštro i impresivno.

Rogatec je poznat i po dvorcu Strmol koji je prikazan na fotografijama iznad i ispod.

Dvorac Strmol

Navodno se u dvorcu nalazi muzej s nekoliko zbirki, ali danas je sve izgledalo zatvoreno. Ponad rogatečkog trgića (ispod) ...

Rogatečki trg

... nalaze se i dvije crkve, crkva Sv. Jerneja i crkva Sv. Hijacinte prikazana na fotografiji ispod, fotografirana sa staze pored sv. Jerneja.

Crkva Sv. Hijacinte

Na fotografiji ispod vidi se Sv. Jernej i dvorac Strmol u pozadini. Iznad Rogateca su i ruševine starog grada Gornjeg Rogateca, ali premda se do njih može doći, ruševine su temeljito zarasle u šiblje i teško ih je obići. Šteta.

Crkva Sv. Jerneja

Blizu Rogateca je seoce Sv. Florijan, poznato naravno po svom zaštitniku oslikanom na crkvi istog imena (ispod). Florijan je popularan svetac i u Hrvatskom zagorju, valjda zato što su požari seljacima nekad bili grozna noćna mora.

Slika Sv. Florijana

Crkva Sv. Florijana nalazi se na povišenom položaju iznad ceste (ispod) i vidi se iz znatne udaljenosti.

Crkva Sv. Florijana

S položaja crkve lijepo se vide kućice, šumarci i brdašca (ispod).

Ispod Sv. Florijana

Možda je od Rogateca mnogo poznatija Rogaška Slatina. Ima zato i razloga. Na primjer mineralna voda Donat Mg koja je vjerojatno jedna od najboljih europskih mineralnih voda. Ili kozmetika Afrodita koja je prilično popularna u Hrvatskoj. U Rogaškoj Slatini je i tvornica stakla i kristala. A tu su i lječilišta zbog kojih je ovdje uvijek živahno.

No, bez obzira na industrijski i turistički značaj Rogaške Slatine, ovo mjesto nema jasan urbanitet. Rekao bih da je mnogo skromniji Rogatec jasniji grad od mnogo bogatije i poznatije Rogaške Slatine. Pored ušminkanih hotela, nađe se pokoja dobro sačuvana zgrada, npr. zgrada općine prikazana na fotografiji ispod.

Općina Rogaška Slatina
<< Uz Kupu i Lahinju Mihinom stazom do Okićgrada >>

Zadnji put osvježeno 13. srpnja 2013. godine