Ma, čekaj malo, što je to uopće boja?, 9. listopada 2016. godine

Festival znanosti u Sinju održavao se ove godine po sedmi put. Ja sam na njemu neki dan bio treći put (2010., 2015. i ove, 2016. godine).

Sinjski festival znanosti ističe se posebno po tome što predavači, pored javnih predavanja, održavaju i satove znanosti (fizike, kemije, biologije ...) u dvije srednje škole u Sinju. Prilika je to da učenici čuju nešto drukčije od uobičajenog nastavnog programa, obojeno znanjem i iskustvom znanstvenika koji predavanja održavaju.

Ove godine u srednjim školama govoritio sam o boji, a predavanje je imalo naslov "Plavo ili zeleno? Žuto ili narančasto? Ma, čekaj malo, što je to uopće boja?!". Predavanje i slajdove možete poslušati i pogledati u prozoru iznad ovog teksta (streaming s YouTube-a). Snimljeno je u kabinetu fizike u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju.

U predavanju se pojavljuje i carski fotograf (i kemičar) Prokudin-Gorski, koji je jedan od likova iz mog romana >> "Problem promatrača", a za "sinjski" kontekst važan je kao jedan od prvih fotografa u boji. Prokudin-Gorski razvio je, naime, tehniku fotografiranja u boji tako da prizor fotografira kroz tri filtera boje, crveni (R), zeleni (G) i plavi (B), a onda dobivene crno-bijele fotografije na staklenoj podlozi projicira ponovno kroz obojene filtere, tako da se tri slike (tri svjetlosne informacije u crvenoj, zelenoj i plavoj boji) miješaju na projekcijskom platnu. Miješanje takvih RGB informacija proizvodi sliku u vjerodostojnoj boji. Genijalno, zapravo :)

Na slici ispod prikazan je Mohammed Alim Khan, emir Bukhare iz uzbečke mangudske dinastije kojeg je Sergej Prokudin-Gorski 1911. godine fotografirao svojom metodom. Vidi se reprodukcija slike u boji, a i tri njegove originalne fotografije filtrirane kroz R,G i B filtere (desno; odozgo prema dolje)

Šiber, predavanje, slajd, Gorski, emir, Bukhara

U predavanju se još govori o spektru elektromagnetskog zračenja, o boji ovisnoj o kontekstu, o RGB reprezentaciji boje, o nazivima za boje u različitim jezicima i kulturama ...

Fotografiju s predavanja (ispod) snimio je fra Nedjeljko Jukić, profesor biologije u Franjevačkoj gimnaziji u Sinju, a još nekoliko njegovih fotografija montirano je i u video-zapis predavanja (iznad).

Šiber, predavanje, slajd, Gorski, emir, Bukhara

Prošle godine na Festivalu znanosti u Sinju također sam održao sat fizike / likovnog odgoja u srednjoj školi. Taj put i u Franjevačkoj gimnaziji i u javnoj gimnaziji "Dinko Šimunović". Predavanje "Što mi to vidimo? I kako?" bavilo se svjetlošću, bojom, difuznim osvjetljenjem, Leonardom, Monetom, optičkim iluzijama, stereoskopskim vidom ... ima svega, ali za ispravno gledanje predavanja u zadnjih desetak minuta trebat će vam anaglifske stereoskopske naočale - trebalo bi biti zanimljivo i bez toga, barem prvih 25 minuta. >> Evo linka i na to predavanje.

<< Alan Watts o novcu Kraj znanosti? Kraj svijeta? >>

Zadnji put osvježeno: 9. listopada 2016. godine.