Lice iz križaljke (2. veljače 2016. godine)

Križaljka, TV Studio, Jutarnji list

>> Konstrukcija stvarnosti je od danas na Facebooku.

Neki dan me upozoriše da sam konačno postao lice iz paštete, točnije križaljke koja ide uz TV program petkom (iznad) u prvim ili drugim najprodavanijim dnevnim novinama. Eto ti. Šta se moglo drugo i očekivati kad se svaki petak uvečer oko 21:00 ukazujem svekolikoj javnosti u žustrim raspravama o svemu i svačemu, uključujući i teme koje mnoge hrvatske gledatelje provociraju ili barem malo iritiraju. Pa makar je i na Trećem programu, gleda se.

Mogli su, doduše, izabrati i malo bolju fotku - na ovoj izgledam kao da sam se tek probudio. Fotka je inače načinjena u Splitu, krajem travnja 2012. godine kad sam tamo održao predavanje i >> sudjelovao na tribini o nanotehnologiji.

I tu zapravo počinje "problem" - nitko te ni ne namjerava pitati što ti misliš o objavi svoje fotografije i ima li kakva bolja. Kad te jednom javnost "poznaje", onda neka tvoja, vizualna i misaona, slika o sebi naglo postaje irelevantna - ljudi već znaju tvoje ime, eto napisaše ga u križaljku, a sa svakim tim prepoznavanjem ide i neko prisjećanje: Aha, sjećam se - to je onaj tip što recitira haiku na japanskom ili Da, da, onaj jugo-komunist što petkom uvečer pametuje s Trećeg programa ili Onaj fizičar - lijenčina ili Antonio iz "Petog dana" ...

Eto, baš jučer dok sam sa srednjoškolskim drugom tražio neki bircuz u prolazu u Frankopanskoj, zovu me: Antonio, Antonio ... Bravo za petak. Diego Marani ti je bio fenomenalna ideja. I šta ti ja znam šta sve još. Zahvališ, izmijeniš par riječi, nasmiješ se, pozdraviš. Oni "znaju" tko si ti, ti ne znaš tko su oni i sve je to pomalo zastrašujuće. Drago ti je ipak da je susret prošao ovako toplo i veselo. Može i gore.

Križaljka, TV Studio, Jutarnji list

Uzalud mi je dakle bježati od Facebooka, tog lažnog leksikona "prijatelja", jer ionako imam razne "prijatelje" i "neprijatelje" i u "stvarnom" životu (sad sam pomalo zbunjen ...). Zato je u ovom trenutku odlazak na Facebook posve prirodni nastavak ove križaljke odozgo. I zato sam od danas otvorio taj profil pa da vidimo. Dakle, za sve one koji još ne poznaju lice iz križaljke, radi se o "hrvatskom fizičaru, moderatoru razgovora u emisiji iz naslova". To je, naravno, netočno, ali tu je negdje, ajde.

Za sve vas koji ste na Facebooku, predlažem da slijedite >> stranicu čija je namjera da ponovno i postepeno prođe kroz cijelu Konstrukciju stvarnosti.

Eto tako prijatelji moji dragi.

<< Pokrenuto oko Meštrović u Gliptoteci >>

Zadnji put osvježeno 2. veljače 2016. godine