Guercino u Zagrebu (7. studenog 2014. godine)

MUO, Guercino

Nismo u Zagrebu dobili ono najbolje od >> Guercina, ali svejedno, izložbu "Svjetlo baroka" u Muzeju za umjetnost i obrt (iznad) treba otići pogledati.

Sv. Ivan krstitelj, Guercino

Ako ni zbog čeg drugog, a ono zbog Sv. Ivana Krstitelja (iznad) i uskrslog Krista koji se javlja Mariji (ispod). Te su dvije slike (oko 2 m x 3 m veličine) sušta ravnoteža: svjetlosti, kompozicije, geste i emocije. Radi se o nekoj vrsti "omekšavanja" baroka i privođenja tog stila "stabilnom razrješenju".

Uskrsli Krist i Marija, The Resurrected Christ Appears to the Virgin, Guercino

Uz ova dva rada treba još svakako istaknuti i Guercinovu verziju večere u Emmausu (ispod) koja kao da vrišti "Caravaggio, Caravaggio !", ali pomniji pregled slike upućuje na smirenost te izostanak ekstravagancije koja uvijek natapa Caravaggiova platna.

Večera u Emmausu, Guercino

U detaljima ove slike (ispod) vidi se i značajna Guercinova slikarska vještina (sve su slike koje prikazujem u ovom postu nastale iz fotografija koje sam načinio na izložbi u MUO).

Večera u Emmausu, Guercino, detalj
Večera u Emmausu, Guercino, detalj

Moglo bi se još s odobravanjem spomenuti i sliku Marije i malog Isusa (ispod; veličina oko 0.8 m x 1.2 m) koja je postala zaštitni znak izložbe u Zagrebu. Modeli za ovu sliku bili su Guercinova sestra i nećak.

Marija i mali Isus, Guercino

Ostali izloženi radovi su znatno slabiji, a za neke se Guercinova majstorija vidi samo u dijelu slike, a dio je očito rađen od nekog mnogo slabijeg, i zapravo netalentiranog slikara. Vidi se to posebno na slici ispod: usporedite samo nabore na odjeći ženskog lika i ostalih likova - tu nešto debelo ne štima, da bizarno pozicioniranu glavu konja ni ne spominjem!

Čudno, Guercino

Ima tu i radova koji su očigledno "sklepani" za pare - na ovom ispod u donjem desnom kutu se vidi skoro sigurno lik naručitelja.

Anđeo, Marija, Guercino

Osim ulja, izložene su i Guercinove freske (ispod) koje su nekako "podignute" s podloge. Radi se o nekoj vrsti dekorativnog slikarstva, po narudžbi i s ciljem uljepšavanja interijera. Freske su uglavnom znatno slabije od ulja.

Freska, Guercino

Cijena ulaznice: 30 kuna. Uz to dobijete i mogućnost da vas izvuku na nekoj lutriji, koga veseli ...

MUO, Guercino
MUO, Guercino
<< Japanska kulturna jesen Skice iz TV debate >>

Zadnji put osvježeno 7. studenog 2014. godine