Dvorci oko Ptuja (12. ožujka 2017. godine, materijal iz 4. i 7.3.2017.)

Treba prvo preći Dravu. A onda još nekoliko puta. Videm, Šturmovci, Markovci. S jedne strane brane u Markovcima (iznad; kliknite na fotografiju da je prikažete u dvostrukoj rezoluciji) voda je na dohvat ruke, a s druge je duboko ispod.

Moglo bi se započeti s Borlom. Najbolje se vidi s mosta preko Drave u Muretincima / Stojncima (ispod). S jedne strane dravska ravnica, a s druge brdašca i šume. Borl je između.

Ispod mosta rastu trska i šaš (ispod).

Borl je zatvoren, a u njega se ne može ući čak ni na vlastitu odgovornost. Sunce obasjava žuti nutarnji zid i plave prozore (ispod). Na crvenoj pločici pored vrata piše Dolane 1.

U neposrednoj blizini dvorca nalazi se zarasli bazen (ispod) i raspadnuta zgrada ugostiteljskog objekta (?). Pada opeka.

Dalje bi se moglo prema Dornavi. Cesta vodi pored stražnje strane koja se ukaže iznad strništa (ispod).

Zaključano (ispod; kliknite na fotografiju da je prikažete u dvostrukoj rezoluciji).

A i opasno. Zbog leoparda (ispod; kliknite na fotografiju da je prikažete u dvostrukoj rezoluciji).

Gospoda Herberstein i Sauer, Attems, Auersperg i Pongratz. A poslije Drugog svjetskog rata ovdje se nalazila psihijatrijska bolnica za djecu.

Slovenska zastava između dvije neobične skulpture na balkonu, među prozorima (ispod; kliknite na fotografiju da je prikažete u dvostrukoj rezoluciji).

Dvorac Dornava mnogo je impresivniji s ulazne strane, koja ne gleda na današnju cestu. Približavamo se pored neke zgrade na kojoj vijore zastave Perutnine Ptuj. A onda kroz mladi voćnjak (ispod) ...

... nakon kojeg se otvori sva širina dvorca (ispod; kliknite na fotografiju da je prikažete u dvostrukoj rezoluciji). Bečki valcer ili plač djece? Ništa se danas ne čuje osim vjetra koji ponekad zašušti u zastavama Perutnine Ptuj.

Posve je nejasno zašto je dvorac ostavljen da propada. Radi se o objektu čija su raskoš i veličina jedinstveni na širem prostoru (ispod; kliknite na fotografiju da je prikažete u dvostrukoj rezoluciji)

S istočne strane Ptuja može se produžiti prema zapadnoj. Do Vuberka. I tamo je stari grad od kojeg nije skoro ništa ostalo. Ostao je, naravno, fenomenalni pogled na Dravsko polje s visine (ispod; kliknite na fotografiju da je prikažete u dvostrukoj rezoluciji).

Lijepo je. Zrak je dobar. Ovdje je 1. ožujka 1923. godine, u dvorcu grofa Herbersteina, ruski crveni križ (ROKK) otvorio lječilište za plućne bolesti. Sanatorium Vurberg. Croix rouge Russe. Primali su bolesnike s tuberkulozom pluća i grla, bronhijalnom astmom, kroničnim plućnim katarom i apscesom, ali ne i bolesnike s "teškim obostranim procesom u plućima i hektičnom temperaturom, s teškim tuberkuloznim procesima u grlu, jetri ili crijevima, kao ni bolesnike koji imaju trahom ili kakvu veneričnu bolest".

1942. godine Štajerska domovinska zveza je u obnovljenom gradu pokrenula školu za osposobljavanje kadrova nacističke stranke, vojnih i političkih komesara. U veljači 1945. godine saveznički zrakoplovi bombardirali su grad i teško i nepopravljivo ga oštetili. Rasuti kamen i cigle okolno stanovništvo je upotrijebilo kao građevni materijal.

Na tribinama ljetnog kazališta iznad preostalih krnjih zidova nema nikog osim mačke (ispod). Sjedi s nama i gleda panoramu. Ne govori hrvatski, ali ni ruski. A možda samo nije bila raspoložena za razgovor.

Pored grada Vurberka je i crkva Marije Vnebovzete. Reljefi u zidu crkve govore o uzvišenoj vurbeškoj gospodi (ispod) koja "ovdje leži".

Hie ligt begrabend der edlvng gestreng Herr Hans Avgvstin Von Sigersdorff ...
Alas, poor Yorick! I knew him, Horatio; a fellow of infinite jest, of most excellent fancy; he hath borne me on his back a thousand times;

Pred crkvom, uz traktor, stoje troje starijih mještana i razgovaraju. Seljak u radničkom odijelu donio je grede za obnovu crkve, a dvije starije gospođe će počistiti unutrašnjost.

- Pričekajte malo kad ste tu. Sad će doći župnik i otključati. Treba vidjeti crkvu, lijepa je. A odakle ste vi?

- Iz Zagreba.

- Iz Zagreba?! Pa otkud ovdje?

- Pa zbog Vurberka. Vurberk je nadaleko poznat.

Ne vjeruju mi. Sumnjičavo me gledaju, ali su vrlo ljubazni.

- Kad je grad srušen?

- U ratu. Bombardirali su ga. A grofa Herbersteina ubili. Ne zna se zapravo točno.

- Tko ga je ubio? Partizani?

- Aaaaaaaa ... Možda. Ne zna se. Bit će da su ga ubile njegove sluge. A grofica je uspjela pobjeći.

Dolazi i župnik. Visoki žilavi čovjek u godinama, ali u izvrsnoj formi. Crkva je lijepa, ali gospođama koje su žustro prionule na čišćenje mnogo je ljepša nego što je meni.

- Pogledajte samo kako su zidne slike lijepe !

Jesu. Lijepe su. Fotografiram prizor posljednje večere na stropu, ako ni zbog čeg, a ono zbog drage gospođe koja mete pod. A i lijep je, istina (ispod; kliknite na fotografiju da je prikažete u trostrukoj rezoluciji).

<< Kidričevo, drugi dio Ptuj >>

Zadnji put osvježeno 12. ožujka 2017. godine