Pogrešni ikozaedri (29. travnja 2011. godine)

logo i lopta Lige prvaka

Gledao sam prekjučer polufinale Lige prvaka i svaki put kad krene usporeni ponovljeni snimak pojave se one zvjezdice koje se brzo kreću prema gledatelju i ispod kojih izlazi novi kadar. Zvjezdice izgledaju kao dio nogometne lopte, ali gledam ih, gledam, i nikako mi tu nešto nije u redu, nešto me tu smeta. Kao da nije dobro nacrtano. A onda pomislim, ma daj, mora biti dobro nacrtano, pa ovaj događaj gleda milijarda ljudi.

I tako, nakon malo istraživanja, zaključih da sam ipak bio u pravu. Naime, logo UEFA-ine Lige prvaka zbilja je neobičan. Odnosno, nije prikaz nogometne lopte kako bi netko neupućen mogao pomisliti. Na slici iznad prikazujem na lijevoj strani moju približnu geometrijsku konstrukciju logotipa Lige prvaka (vrlo je slična stvarnom logotipu), a na desnoj strani je ikozaedarska nogometna lopta koja oko vrhova ima ucrtane petokrake. Razlika je očigledna, a najvažnije je što je povezanost i topologija logotipa Lige posve drukčija od one koju zahtijeva ikozaedar.

logo i lopta Lige prvaka; trokut i peterokut

Malo sam razmišljao o razlozima zbog kojih je ova razlika nastala. Teško mi je povjerovati da dizajner nije znao kako izgleda nogometna lopta, uostalom mogao ju je lako uzeti za predložak - bit će da se tu radi o nečem drugome. A to nešto drugo može biti dinamika. Naime, u strukturi logotipa Lige vidi se trokut kojeg sam na slici iznad obojio u sivo. Trokut je nagnut, nestabilan i daje dojam pokreta. Za razliku od toga, na slici pravog ikozaedra vidi se prilično stabilan peterokut koji nema tendenciju gibanja. Logotip Lige je mnogo pokretniji od geometrijski korektnog prikaza oblika s ikozaedarskom simetrijom i to je skoro siguran razlog za njegovu "ikozaedarsku pogrešnost".

No, kad smo već tu... Ispod prikazujem nekoliko korektnih ikozaedara, mogućih dizajna nogometnih lopti. Dobar je to nastavak na post A la jabulani iz prošle godine, vezan uz nogometnu loptu Svjetskog prvenstva. Najprije, lopta kakva se koristi na utakmicama Lige:

ikozaedar, petokrake

A onda, četiri moguća dizajna:

ikozaedar, petokrake-svastike
ikozaedar, petokrake-trokuti
ikozaedar, peterokuti-rombovi
ikozaedar, petokrake-rombovi

DISCLAIMER: Ovaj tekst je nastao isključivo zbog prikaza topologije ikozaedra i kao takav ima prvenstveno obrazovnu i nekomercijalnu svrhu. Stvarni logotip Lige prvaka je vlasništvo UEFE. Slike koje sam prikazao su matematičke / geometrijske konstrukcije nastale modifikacijom trodimenzionalnog prikaza ikozaedarske strukture.

<< Sidneyia in viro DNA kondenzacija >>

Zadnji put osvježeno: 29. travnja 2011.