Vrtlog (27. rujna 2010. godine)

Klikni play u prozoru gore za početak streama s YouTube-a. Radi se o vizualizacija moje kompozicije "Whirlpool" (Vrtlog).

>> Maria Gaetana Agnesi i >> Emmy Noether često se spominju kao ponos ženskog roda kad je prirodna znanost u pitanju. Noetherica je sigurno mnogo značajnija, sjećam se klasične mehanike i >> Noetheričinog teorema o vezi zakona sačuvanja i simetrija akcije, to je svakako bilo moćno. Jedan od onih trenutaka kad se studentu fizike učini da proučava nešto jako duboko i temeljito. No, Maria Agnesi (1718-1799) ostala je zapamćena po tome što je bila prva žena kojoj je dodijeljena profesura na sveučilištu. Za ovaj post važnije je nešto što se zove po njoj, a to je versiera ili krivulja Marije Agnesi. Ta krivulja je možda najpoznatija pod imenom vještica iz Agnesija koje je nastalo spletom nesporazuma.

>> Versiera je jednostavna krivulja s lijepom geometrijskom interpretacijom, >> članak iz Wikipedije je sasvim dobar za upoznavanje s njom. Ponekad se konstante u funkcionalnoj ovisnosti drukčije rasporede, tako sam ja krivulju upoznao u formi

y = a3/(x2+a2)


Ova funkcionalna ovisnost može zgodno poslužiti za gušenje nekih fenomena kad varijabla (x) postane velika. Vidi se da y iščezava kad x ide u beskonačnost. S druge strane, kad je x=0, onda je y=a. Brzina gušenja također je proporcionalna sa a. Zgodno.

Ja sam tu ovisnost iskoristio nekoliko puta za glatko "uključivanje" tj. "isključivanje". A u ovom postu sam je iskoristio za konstrukciju vrtloga. Naime, u videu koji nudim, vrtlog je krivulja Marije Agnesi rotirana oko y-osi (i malo skalirana, ali to nije toliko važno). Takav "vrtlog" je neprirodno precizan (vidi sliku ispod gdje je prikazan pogled na vrtlog odozgo prema dolje), a to je upravo efekt koji sam tražio za svoju glazbu.

vrtlog, more, valovi

Ispod je pogled na vrtlog sa strane. Ničeg osim precizne matematike nema u ovakvoj vodi, "valići" i njihovo "gibanje" samo su pomicanje teksture.

vrtlog, more, valovi, oblaci

I za kraj, pogled iz "vrtloga" prema gore, prema nebu (slika ispod).

vrtlog, more, valovi

Glazba je nastala 2000. ili 2001. godine, teško mi je točno odrediti. I u originalu se zvala Whirlpool. To je rijetka kompozicija koju sam načinio s potpuno jasnom idejom o objektu, fenomenu, koji želim glazbeno opisati. Oholo smatram da mi je to i uspjelo.

<< Grafenska naslovnica Računalna naiva >>

Zadnji put osvježeno 27. rujna 2010. godine