Uresnica, 29. listopada 2017. godine

Uresnica (Cosmos bipinnatus, također vrtni kozmos) je cvijet koji potječe iz Meksika, a zovu ga i meksički zvjezdan (aster). To je popularna ukrasna biljka, vrlo uspješna i kod nas, a privlači leptire i kukce koji oprašuju i okolno bilje. Zato je ta biljka u vrtovima vrlo česta. U Kini, Australiji i Sjevernoj Americi uresnica je "pobjegla" iz vrtova te je često smatraju invazivnim korovom. To je pomalo čudno za biljku koja ima tako nježnu stabljiku i sićušne listove, koja se, kad procvjeta, svija pod težinom vlastitog cvata.

Cvijet uresnice ima osam latica što nije pretjerano često. Listovi su joj izrazito izduženi. Uresnicu sam pokušavao naslikati dva puta u kratkom razmaku. Prvi sam se put potpuno zbunio jer nikako nisam uspijevao pogoditi podcrtež olovkom - proporcije su mi stalno bježale, oblici pogrešni, brisao sam valjda stotinu puta čudeći se vlastitoj nesposobnosti, dok nisam konačno shvatio da se cvijet miče! I to ne malo, kako sam naviknuo, nego se pomakne ~ 10 cm u možda pola sata, sat. To je sasvim dovoljno da potpuno promijeni perspektivu, oblike i sjene.

Ujutro, 29. rujna došao spreman na brzo slikanje i uglavnom sam uspio, premda su i ovaj put konfiguracije cvjetova na početku i kraju slikanja bile posve različite. Čini se da je razlog takvoj izrazitoj pokretljivosti biljke njena iznimno gracilna, tanašna stabljika koja očito omogućuje brze prilagodbe okolini i svjetlosti. Obično biljke ne doživljavamo posebno pokretnim, ali ova pleše! >> Kliknite na sliku da je prikažete u dvostrukoj rezoluciji.

Ovaj put, umjesto ilustracije sa znanstveno-botaničkom namjenom, donosim vrlo lijepu i profesionalnu ilustraciju iz godišnjeg kataloga sjemena Seed annual iz 1913. godine (ispod; >> kliknite na sliku da je prikažete u većoj rezoluciji). Iz te se publikacije moglo naručiti sjeme (cash only), a D.M. Ferry & Co. (Detroit, Michigan) bi naručeni paketić poslali poštom. Publikacija sadrži lijepe ilustracije u boji i crno-bijele fotografije biljaka koje rastu iz njihovog sjemena. U godišnjaku se, osim ilustracije kozmosa (giganskog, miješanog), nalaze i ilustracije laktonijskog graška, grimizne rotkvice bijelog vrha, rane detroitske rajčice, copenhagenskog kupusa i dragoljuba.

NADOPUNA: (21.9.2018.) Evo, skoro godinu od prošle slike uresnice, naslikao sam jutros još jednu (ispod). Uresnice plešu jednako kao i prošle godine, ako ne i više. Kod mame su se raznijele po vrtu, ali izgledaju krhko pa ih čovjek ni ne opaža kao fizičku prisutnost. Drhtavo su eterične. Dragica kaže da su to vrtne balerine i da plešu do prvog mraza. Još malo.

NADOPUNA: (27.9.2019.) Još jedna godina kasnije i još jedna skica uresnica (ispod). Očito su nu cvjetnjaku najuočljivije krajem rujna. Te balerine izgledaju nestvarno na tankim stabljikama koje ipak uspijevaju održati prilično velike cvjetove. Cvat je zato izuzetno krhak i nježan - ja sam se za vrijeme slikanja nakašljao i otpuhnuo jednu laticu s krajnjeg desnog cvijeta. Onda sam pogađao boje jer je otpuhnuta latica bila u podcrtežu i dizajnu prizora. >> Kliknite na sliku da je prikažete u dvostrukoj rezoluciji.

<< Abelija Krizantema >>

Zadnji put osvježeno: 21. rujna 2018. godine.