Krizantema, 16. studenog 2017. godine

Nakon malog istraživanja kojeg sam proveo, počeo sam se dvoumiti treba li se ovaj post zvati krizantema i je li to što sam naslikao uopće krizantema? Moje dvoumljenje nije nimalo neobično jer se klasifikacija vrsta koje pripadaju rodu chrysanthemum stalno mijenjala kroz godine. Tako su ustanovljeni novi rodovi glebionis (1999. godine), argyranthemum (tu spadaju biljke koje se kod nas zovu margarete / margarite), leucanthemum (ivančice), tanacetum (tu spadaju buhač čiji je cvijet vrlo sličan margareti i majčinski vratić), rhodanthemum, leucanthemopsis i ismelia u koju spada jedna jedina vrsta koju su ranije nazivali trobojnom krizantemom. Ukratko, na polju klasifikacije krizantema vlada popriličan kaos.

Da stvari budu još čudnije, među biljkama koje su i dalje u rodu krizantema ima ogromne raznolikosti i pojavljuju se u mnoštvu varijanti i kultivara. Američko društvo za krizanteme (National Chrysanthemum Society) dijeli oblike cvata krizantema u 13 klasa među kojima su i pompon, anemona, žlica, pauk, a i jednostruka i polu-dvostruka klasa kojima pripada i ova moja krizantema prikazana na slici iznad. Ako se uopće radi o krizantemi, naravno :) Cvijet je naslikan 21. listopada ove godine.

Moja mama tvrdi da pripadnost rodu krizantema treba prosuđivati prije svega po mirisu cvijeta koji je vrlo izrazit i specifičan i po kojem mirišu groblja na dan svih svetih. Po toj, "maminoj" klasifikaciji, dva manja cvijeta na fotografiji ispod su krizanteme (istina je - i ja sam se uvjerio u njihovu srodnost udišući njihov karakterističan miris), a veći cvijet je margareta (argyranthemum). Blago žućkasti cvijet na fotografiji upravo je onaj koji sam ja slikao.

Vrsta chrysanthemum morifolium posebno je popularna kao kućna biljka (premda je otrovna za pse i mačke) jer je prema jednoj studiji NASA-e iz 1989. godine [1] vrlo učinkovita u uklanjanju formaldehida, benzena, a pogotovo trikloretilena iz zraka (zdrava biljka, s netaknutim lišćem, korijenom i cvatom ukloni oko pola količine ovih zagađivača u 24 sata iz volumena od ~ 0.8 kubičnih metara). Ta se biljka, u Kini poznata pod imenom Ju Hua koristi i za pripremu biljnog uvarka (čaja), a u kineskoj se tradicionalnoj medicini smatra da "aktivira či i krv", "čisti jetru", pomaže u mršavljenju, podmlađuje i produžuje život, smanjuje glavobolju i vrtoglavicu, grlobolju te pomaže kod prehlade.

A što se tiče botaničke ilustracije, za ovu priliku odabrao sam ilustraciju ismelie (ispod), ranije zvane trobojna krizantema (chrysanthemum carinatum) koja je jedna od biljaka "izbačenih" iz roda krizantema. Ilustracija je objavljena u knjizi Favourite Flowers of Garden and Greenhouse 1897. godine, autor joj je britanski prirodoslovac >> Edward Step (1855 - 1931). Ilustracije za knjigu odabrao je izvjesni D. Bois.

LITERATURA:

[1] B. C. Wolverton, W. L. Douglas, and K. Bounds, A Study of Interior Landscape Plants for Indoor Air Pollution Abatement, An Interim Report, NASA (1989). Studija sugerira da i mikroorganizmi iz tla igraju važnu ulogu u uklanjanju organskih zagađivača iz zraka.

NADOPUNA: (31.10.2018.) Evo još jednog akvarela krizanteme (ispod), skoro godinu dana nakon prvog, ovaj put baš u pravo vrijeme, dan prije Svisvetih. Ne radi se, dakle, o van Goghovim suncokretima nego o zagorskim krizantemama naslikanima danas.

NADOPUNA: (1. 11. 2020.) Krizanteme na Sve Svete naslikane su 23. listopada 2020. Cvat je još bio mlad i vrlo se jasno razlikovala njegova tamno crvena pa i ljubičasta boja (pogotovo u pupoljcima) u sredini cvijeta od žute i narančaste boje na obrubu cvijeta, dalje od njegovog središta. Kako je cvat stario to se ljubičasta boja sve više smirivala u ciglastu crvenu, a boje su se obruba i središta cvijeta približavale.

Mama kaže da je žuta boja krizantema mnogo življa od ove koju sam ja dobio i potpuno je u pravu.

NADOPUNA: (29. 11. 2020.) Tri dana za redom, u srijedu, četvrtak i petak prošli tjedan, slikao sam ljubičaste krizanteme u vazi, a ispod su te tri slike prikazane u kronološkom slijedu. Koliko god da su slične, iznenadilo me je i koliko su stilski različite, iako toj razlici nisam stremio. Druga slika različita je i zato što je gledište odabrano tako da je skoro svaki cvijet viđen odozdo pa se čupave glave cvjetova ne vide.

NADOPUNA: (27. 11. 2021.) Nakon godinu dana, opet ljubičaste krizanteme, ovaj put svježe ubrane, sa zelenim listovima. Ova prva je naslikana desetog, a druga, otvorenijeg i zrelijeg cvata, dvanaestog studenog. Zanimljivo je da je ovaj put u cvjetovima znatno manje bijelih listića nego prošle godine.

<< Uresnica Kolor minijature >>

Zadnji put osvježeno: 27. studenog 2021. godine.