Dva anđela u Raju (22. lipnja 2012. godine)

autoportret, drvene bojice

Maksu se učinilo da s Rajem nešto nije u redu. Točnije, da s malim dijelom Raja nešto nije u redu. Konačno! Nije se to dogodilo već pune dvije godine i zato je svu svoju pozornost usmjerio na otkrivanje uzroka problema. I otkrio ga je - dvije duše komunicirale su izrazito neproduktivno, premda su se prema zapisima iz proteklih dana nalazile izrazito često.

Radilo se o novacima u Raju, primljenim tek prije desetak dana čije je kondicioniranje završeno nedavno. Moguće je da se dogodila neka pogreška. Provjerio je još jednom i uvjerio se da je u pravu. I premda su za Raj nedavno napisani novi protokoli koji su u ovakvim slučajevima nalagali izbacivanje nefunkcionalnih duša, odlučio se ipak za ponavljanje procedure kondicioniranja. Možda nakon toga bude sve u redu. I učinio je tako, a u svoj eksperimentalni dnevnik unio kratku zabilješku o svojoj odluci.

Pričinilo mu je to određeno zadovoljstvo kojeg se posramio. Igrao se Boga. Naravno, slične situacije dugo su bile provocirane kroz povijest računalne industrije, pogotovo industrije igara. Ljude je veselila zamisao da imaju svoj komadić svijeta kojemu mogu nametati pravila i usmjeravati ga kamo žele. Nije se zbog toga trebalo sramiti niti je to bilo kome štetilo. Ovdje se ipak radilo o nečemu drukčijem. Duše su bile virtualizacija stvarnih osoba pa je igranje s njima nosilo neugodne primisli. Premda je to ovisilo o promatraču. Na kraju, radilo se o Simulaciji, a simulacije nisu prava stvar. Ili ipak jesu?

Preostale svijetlozelene točkice zadovoljno su pulsirale. Ništa strašno nije se dogodilo.

Antonio Šiber, 2010.

autoportret, drvene bojice

Pročitajte više SF postova u >> arhivi.

<< Epilog Visoravan u cvatu >>

Zadnji put osvježeno 22. lipnja 2012. godine