Visoravan u cvatu, 29. lipnja 2012. godine

visoravan u cvatu

PovRay i računalna grafika općenito, su pravi slikarski alat. Nadam se da sam to u protekle tri godine barem donekle uspio ilustrirati na stranicama Konstrukcije stvarnosti.

Doslovniji "dokaz" moguće je pronaći u PovRay interpretacijama poznatih slika. Kao primjer navodim >> Blizanke s bisernim naušnicama Rene Buija (2005) i >> Capriccio, Gene Obukhova, Iba Rasmussena, Jima Chartera, Txemija Jendrixa, Petera Hertela, Mattija Karnaattua, Boba Hughesa i Christopha Hormanna (2003). Radi se o PovRay varijantama >> Djevojke s bisernom naušnicom Johannesa Vermeera i slike >> Capriccio: St Paul's and a Venetian Canal, >> Williama Marlowa.

Ovaj post donosi nešto donekle slično. Ja sam bio znatno manje doslovan od Buija i od Obukhova i društva kad sam interpretirao sliku Visoravan u cvatu bosansko-hercegovačkog slikara Gabrijela Jurkića. Nažalost, tu je sliku skoro nemoguće naći na webu u pristojnoj verziji, a ni ja ne mogu ponuditi svoju fotografiju slike jer franjevački samostan u Livnu u kojem se slika nalazi nisam posjetio. Kakav-takav dojam o slici možete vidjeti na varijanti koju sam probao digitalno "očistiti" koliko je bilo moguće (ispod).

visoravan u cvatu, Gabrijel Jurkić

Jurkić je bio značajan slikar ovih prostora, vjerojatno manje poznat i hvaljen nego što je trebao biti. U onoj mjeri u kojoj su njegovi radovi meni poznati mogu reći da njegova kvaliteta oscilira. Visoravan u cvatu je svakako jedan od vrhunaca njegovog slikarstva. Radi se o skoro apstraktnoj slici koja impresionistički isijava svjetlost (iznad).

Što je suština Jurkićeve slike? Na ovo pitanje dobit ćemo različite odgovore, ovisno o tome koga pitamo i s koje pozicije nam taj odgovara. Evo jednog naizgled trivijalnog odgovora na to pitanje: Suština Jurkićeve slike je gusto pokrivanje plohe oblicima. Ploha je naravno visoravan, a oblici su cvjetovi različitih boja. Ovakvim će odgovorom većina umjetnika, kritičara i povjesničara umjetnosti biti nezadovoljna, no za jednog matematičara / fizičara taj odgovor daje recept za rekonstrukciju Jurkićeve ideje.

Dodatni elementi tog recepta mogu se sažeti kao:

visoravan u cvatu, detalj

I to je manje-više to. Treba još samo dodati planine iza visoravni.

Ono zbog čega nam se slika dopada ne može se pročitati izravno iz recepta, slično kao i što se razlozi zbog kojih vam se neko jelo dopada mogu samo djelomično pročitati iz recepta za njegovu pripravu. Ostavljam vama da procijenite dopada li vam se Jurkićeva slika i zašto. Ja ću nastaviti s "trivijalnostima" i "receptima".

PovRay interpretacija Jurkićeve slike sadrži 1350000 cvjetova. Mislim da je PovRay (i moj laptop) mogao progutati i više oblika, ali nije bilo potrebe za tim. Svaki cvijet je unija dva cilindra: jedan predstavlja obojenu sredicu cvijeta, a drugi predstavlja latice cvijeta (ispod). Scena dakle sadrži 2700000 cilindara, triangularnu mrežu planine i visoravni (mesh objekt) i nebesku sferu ("pravu", šuplju sferu velikog radijusa obojenu nebeskim bojama).

visoravan u cvatu, detalj

U postavljanju cvjetova nisam uopće vodio računa o njihovom sudaranju, što se vidi i na detalju prikazanom na slici iznad.

visoravan u cvatu, varijanta 1

Prednost recepata je da se, kad se jednom usvoje, nova kvaliteta može dobiti malim promjenama sastojaka. Jurkić bi morao naslikati novu sliku, meni je dovoljno promijeniti sjeme (seed) generatora slučajnih brojeva.

Dvije, samo malo različite varijanta recepta prikazane su na slikama iznad i ispod.

visoravan u cvatu, varijanta 2

Ovaj post bit će zadnji u kategoriji "Svjetovi" ovog ljeta. Možda bude još pokoji "okrajak" i "ljepljivac", ali ne garantiram.

Ne znam ni hoću li od jeseni moći nastaviti objavljivati u dosadašnjem ritmu. Za slučaj da ne uspijem, sredio sam >> Arhivu svjetova, organizirajući svjetove po kategorijama:

visoravan u cvatu, varijanta 3
<< Dva anđela u raju Tvorac govori >>

Zadnji put osvježeno: 29. lipnja 2012. godine.