Slojevita slika i video (8. listopada 2013. godine)

Kliknite na strelicu u prozoru iznad za stream videa s YouTubea. Video ilustrira vrlo jednostavnu primjenu >> Chroma key tehnike, odn. snimanja ispred zelene ili plave pozadine. Digitalni alati za obradu videa omogućuju da se pikseli boje pozadine (zeleni) jednostavno izbace (slika ispod), a na njihovo mjesto ubaci neka druga slikovna informacija.

Sigurno vam je već jasno da u vizualnoj informaciji koju želite sačuvati ne smijete imati boju sličnu onoj pozadinskoj, koju želite izrezati, inače ćete na tim mjestima dobiti "rupe" - zato je chroma key pomalo osjetljiv za amatersku primjenu i traži barem donekle uniformno osvjetljenje (prvenstveno zbog eliminacija sjena na pozadini, ali i zbog nepoželjnog difuznog raspršenja svjetlosti odn. zelenkaste svjetlosti reflektirane s pozadine na objekt u prvom planu).

ispred zelene pozadine

U najjednostavnijoj primjeni chroma keyinga, zelene piksele zamjenjuje pozadina, tj. ono snimljeno što ostaje nakon izrezivanja zelenih piksela uvijek je "ispred" pozadine, "bliže" gledatelju.

No, cijela se procedura chroma keyinga može ponoviti u nekoliko koraka pa se video može slojevito slagati, dodajući slojeve "iza" i "ispred" nekog konkretnog chroma-keyed sloja videa. Ideja je posve slična ideji >> layeringa koju dobro poznajemo u Adobe (i svim drugim) programima za obradu i izradu (statične) slike.

Na primjeru prikazanog videa, "ispod" snimljenog videa umetnut je dio mreže "ispred" hodača (odn. dalje od promatrača, vidi sliku ispod) ...

dio mreže ispred hodača

... a "iznad" snimljenog videa (odn. bliže promatraču, vidi sliku ispod) umetnut je dio mreže "iza" hodača ...

dio mreže iza hodača

... tako da je u slojevito složenoj kombinaciji dobiveno nešto slično slici ispod. Naravno, za proizvodnju videa, nužno je da dijelovi mreže ispred i iza hodača budu dinamički tako da kreiraju privid gibanja.

slojevito složena slika

Za znatno tehnološko unapređenje chroma key efekta zaslužan je >> Petro Vlahos koji je umro u veljači ove godine. Ja sam chroma keying koristio mnogo puta u izradi filma >> Sfere unutar sfera i to na nekoliko bitno različitih načina.

<< Nestvarnost Poslije istinske ljubavi >>

Zadnji put osvježeno 8. listopada 2013. godine