Iluzija o paleti (13. studeni 2011. godine)

Klikni play u prozoru gore za početak streama s YouTube-a. Video koji sam načinio za ovaj post je optička iluzija. On ilustrira da se za konstrukciju "mentalne mape" trodimenzionalne naravi objekta oslanjamo na mnogo vizualnih informacija kojih često nismo ni svjesni dok procesiramo svijet oko sebe. Evo nekoliko važnijih:

Gornja iluzija "funkcionira" zato jer

Sve ovo možete vidjeti na statičnom prikazu palete (ispod).

paleta

Dobar crtež i dobra slika iskoristit će sve elemente koje (većinom potpuno nesvjesno) procesiramo da stvori vrstu "iluzije" trodimenzionalnosti objekata / prizora koje prikazuje. Zato slikar mora vrlo dobro razumjeti kako um procesira vizualno, jer je dobra slika uvijek rezultat "prevare" mehanizama interpretacije vizualne informacije. Ja sam (još uvijek) nevješt crtač i moji radovi nisu najbolja ilustracija ove velike priče, ali svejedno, u ovom postu ću ovu tezu ilustrirati svojim crtežima šaka, stopala, a i jednog koljena. Neki od tih radova stariji su od godine dana.

šaka 2

Dobar crtež mora imati, osim korektne geometrije, i ispravan odnos svjetlijih i tamnijih dijelova objekta / crteža. Iz tog odnosa svjetla i sjene naš um / mozak sudi o trodimenzionalnoj naravi (prikazanog) objekta.

stopala

Meni je posebno teško dobiti glatke, kontinuirane prijelaze između tonova tamnog i svijetlog. Akademci to rade fantastično, tako da izbjegavam gledati radove dobrih studenata dobrih akademija jer su demotivirajuće predobri.

Glatki prijelazi su posebno efektni zbog generiranja iluzije o mekoći i karakteru "obline" dijela objekta. Da li je taj dio objekta više cilindričan ili sferičan ili je neka zanimljiva kombinacija te dvije geometrije? Kakve su mu zakrivljenosti?

šaka 3

Tema iz ovog posta dio je priče o slikarstvu uopće. Za njenu razradu, preporučujem čitanje članaka u Wikipediji o >> grisaille slikanju i o >> chiaroscuro "modeliranju" svjetlosti. Vrlo poučno, a tamo ćete naći i primjere "modeliranja svjetlosti i sjene" mnogo bolje od ovih mojih.

koljeno

Za kraj, još jedna šaka u izraženoj perspektivi (ispod).

šaka 1
November has tied me
to an old dead tree
get word to April
to rescue me

Tom Waits, November

<< Kad sam imao glas Modeliranje automobila >>

Zadnji put osvježeno 13. studenog 2011. godine