Modeliranje automobila, 20. studenog 2011. godine

model automobila, mesh

U postu >> Ljudi lutke govorio sam o računalnom modeliranju ljudi. Ovo je sličan post koji pokazuje kako sam (davne 2008. godine) izradio model automobila. Modeliranje automobila je veliki business i postoje profesionalni grafički umjetnici, dizajneri koji se specijaliziraju isključivo za to. Problem dizajna automobila je kompleksan jer se u njemu miješaju estetski, ergonomski, funkcionalni i aerodinamički zahtjevi pa onaj koji se time bavi, čak i kad se specijalizira, mora imati relativno širok pogled (dobar početak za daljnju razradu ove teme je članak u Wikipediji, >> Automotive design).

Moj automobil nije morao voziti i nikad se neće izraditi "za prave" pa mi je bilo mnogo lakše. Mreža (3D model) koju sam izradio u Wings3D modeleru prikazana je na slici iznad, a slika ispod prikazuje istu mrežu iz drugog gledišta.

model automobila, mesh

Izrada mreže je samo prvi korak prema računalnom, raytracing prikazu objekta. Za uvjerljivi računalni prikaz potrebno je trokutićima (ili četverokutićima) mreže pridijeliti teksture tj. načine na koji se oni ponašaju s obzirom na svjetlost. Izrada tekstura je također poseban posao u računalnoj 3D industriji (igre, filmovi, modeli...). U kontekstu izrade računalnog modela automobila traži se npr. uvjerljivo modeliranje metala, boje automobila, kože (npr. na sjedalima), plastike, stakla i slično. Slika ispod prikazuje finalizirani model renderiran u PovRayu (kao i obično).

model automobila, povray

Automobil je postavljen u nekakav "izložbeni prostor", a biljke u letvicama obloženim plutenim saksijama su bonsai masline.

model automobila, povray
model automobila, povray

Model je na mjestima i prilično detaljan kao što se vidi na slici ispod (pokazivači oko upravljača).

model automobila, povray, pokazivači

Detalj naplatka prikazan je na slici ispod.

automobil, naplatak

Izrada ovog modela ima i zanimljivu pozadinu. Model je izrađen za demonstraciju stereoskopske slike i filma. Film koji sam izradio prikazivao je model automobila na koji su padali baloni, odbijali se od dijelova automobila u skladu sa zakonima fizike (koeficijent restitucije), a sve je bilo načinjeno u anaglifskoj stereoskopskoj tehnici. O stereoskopiji sam napisao lagani uvodni tekst pa koga zanima može ga >> downloadirati OVDJE. Film je prvi put prikazan u sklopu mog predavanja na Otvorenom danu Instituta za fiziku, 2008. godine, a osnovci i srednjoškolci koji su ga gledali posebno bi se oduševljavali kad bi neki od balona krenuo "prema publici".

Nažalost, i film, i PovRay kod za fizikalnu simulaciju sudara (collision detection algoritam) propali su dok sam spašavao svoje prošlo računalo od virusne zaraze (dobio sam je sa sticka jednog svog blentavog kolege koji mi je "samo htio nešto pokazati").

Uspio sam ipak iskopati dvije fotografije sa svojih predavanja na Institutu (mislim da ih je snimio dr.sc. Ivica Aviani) na kojima se vide klinci s anaglifskim naočalama i yours truly (ispod). Koliko se sjećam, dopalo im se.

djeca, predavanje, stereoskopija
djeca, predavanje, stereoskopija
<< Iluzija o paleti Ovo je pjesma o boji >>

Zadnji put osvježeno: 20. studenog 2011. godine.