Ostomachion ili borba kostima (09. ožujak 2010. godine)

ostomachion, puzzle, cardboard

Ostomachion ili u doslovnom prijevodu s grčkog "borba kostima" je zagonetka koja je nerazmrsivo vezana uz Arhimeda, premda je možda i starija od Arhimeda (zagonetka je poznata i pod imenom loculus Archimedius ili Arhimedova kutija). U svakom slučaju, ostomachion je izgleda najpoznatiji iz Arhimedove matematičke studije istog. Radi se o slagalici od 14 poligona od kojih je 13 međusobno različitih, a 2 su ista. Tih 14 poligona (11 trokuta, 1 peterokut i 2 četverokuta, originalno načinjenih od kosti) može se sastaviti u kvadrat, kao što je prikazano na slici iznad. Slika je dobivena iz sheme ostomachiona preuzete iz s Wikipedije, otisnute na papir koji je onda nalijepljen na krući karton, iz kojeg su na kraju izrezani komadi slagalice. Vrlo zgodno za djecu, ja sam to i načinio za svog nećaka. No, problem slaganja elemenata u kvadrat je prilično težak i možda i nije primjeren za predškolsku djecu. Budem još provjerio. Kad se dopusti "okretanje" poligona i umetanje istih tako da njihova stražnja strana dolazi na naličje (vidi sliku ispod), onda se otvaraju mnoge dodatne mogućnosti za slaganje i problem postaje nešto jednostavniji.

ostomachion, puzzle, square

Naravno, matematici okrenutom umu se odmah nameće pitanje na koliko se različitih načina može složiti kvadrat od zadanih dijelova. Odgovor je "536 bez rotacija i refleksija". Očigledno je da se svaki slog kvadrata može rotirati 3 puta po 90 stupnjeva i da se svaki put dobije kvadrat, formalno različito složen. Odatle dolazi rotacijski multiplicitet slaganja od 4. Ostomachion je osim po zanimljivoj matematici možda još poznatiji (i može ga se i tako shvatiti) kao skup elemenata od kojih se mogu slagati zanimljivi oblici. Možda je takva interpretacija ostomachiona pogodnija za djecu. Uglavnom, evo i mog doprinosa oblicima za koje sam siguran da ih ima ogroman broj. Počinjem s nekakvom ptičurinom-dinosaurom, prapretkom svih ptica i ptičurina (ispod).

bird, dinosaurus, ostomachion, puzzle

Nastavljam s jedrilicom (ispod).

sail, puzzle, ostomachion

Slijedi nekakav rak u obrambenoj poziciji. Možda se povlači i prijeti kliještima (ispod).

crab, puzzle, ostomachion

A niz završavam s T-Rexom. Arhimedovim suvremenicima sigurno ne bi bilo jasno što slika predstavlja.

T-Rex, puzzle, ostomachion

Stranica bibliotheca Augustana nudi još nekoliko zanimljivih slogova koji su prikazani ispod (mač, pas i slon). Pa probajte...

puzzle, ostomachion
<< Kaligrafija u 3D Dzi kamenčići >>

Zadnji put osvježeno 09. ožujka 2010. godine