Dzi kamenčići, 19. ožujka 2010. godine

dzi bead stone agate

Dzi kamenčići su posebno cijenjene rukotvorine od kamena s karakterističnim uzorcima koji navodno predstavljaju stilizirane oči. Prema Wikipediji, porijeklo dzi kamenčića nije poznato, a smatra se da su se pojavili prije barem 3000 godina. Prilična je zagonetka kako su ih proizvodili u tako davnoj povijesti, s obzirom na potrebu bušenja kamenčića tako da se kroz njih može provući uzica, ali i s obzirom na bojanje kamena. Smatra se da je dzi kamenčić vrsta moćne zaštite od uroka, a pogotovo "urokljivog oka" (Englezi bi rekli "evil eye"). Upravo s toga se na dzi kamenčićima nalaze uzorci u obliku očiju. Vrijednost dzi kamenčića ovisi i o broju "očiju" koje se na njemu nalaze. Danas je dzi vezan najčešće uz Tibet i tamo je i najcjenjeniji.

dzi bead, eyes

Na dvjema prethodnim slikama pokušao sam interpretirati neke od karakterističnih uzoraka u svim kamenčićima osim u dva najbliža promatraču (prva slika) gdje sam si dao malo slobode. A onda sam odlučio uzeti potpunu slobodu pa sam sve dzi kamenčiće iskonstruirao iz matematičkih formi, superpozicije Fourier-like funkcija (vidi ispod).

new dzi, Fourier, mathematics, eyes

I dalje se dobivaju uzorci koji sliče "očima" ali se izgubi neki "ljudski touch", neki stil. Moj dzi izgleda mnogo hladnije. U stvari u "klasifikaciji" dzi kamenčića postoji nešto što se zove "novi dzi". Naime, zbog potražnje za drevnim dzijem, počele su se proizvoditi nove varijante, ali one nisu ni blizu cijenjene kao tradicionalni dzi. Sve te nove interpretacije dzija dobile su ime "novi dzi" pa bi moj pokušaj prirodno spadao tamo. Sumnjam da bi se dopao Tibetancima.

new dzi Fourier mathematics

Danas uz Tibet vežemo uglavnom budizam, no postojanje dzija ukazuje na neke vrlo stare sustave vjerovanja (religije?) na području Tibeta. Istražujući malo o tome, našao sam da osim budizma na Tibetu postoji i religija koja se zove bön, a koja se izgleda s vremenom vrlo približila budizmu. Ovisno o interpretaciji, danas se smatra ogrankom budizma ili odvojenom religijom. Ne znam da li je dzi vezan uz bön, čini se ipak da je dzi još znatno stariji.

No, čitajući Wikipediju, čovjek svašta sazna pa tako i da budizam ima vrlo poseban pogled na prirodu "stvarnosti". Izgleda da je za budizam vrlo važno pitanje što stvarnost "zbilja jest". Uglavnom, ako je vjerovati članku u Wikipediji, u raznim smjerovima budizma na stvarnost se gleda na različite načine. Tako u različitim interpretacijskim tradicijama budizma nalazimo:

<< Ostomachion Skica Instituta za fiziku >>

Zadnji put osvježeno: 19. ožujka 2010. godine.