Orhideja, 1. srpnja 2017. godine

Orhideju (iznad) sam naslikao 29. travnja ove godine, u zatvorenom. Dan je, ako se dobro sjećam, bio mutan pa je slika uglavnom difuzno osvijetljena, ne vide se jasne sjene. Cvijet je bio počeo propadati. Vidi se to po njegovim smeđim rubovima, a nisam siguran jesu li bijeli uzorci na laticama posljedica neke virusne bolesti ili obilježje kultivara? Moglo bi biti i jedno i drugo.

Pokušavao sam pobliže odrediti o kojoj se vrsti radi, ali taj me je gigantski posao ubrzo obeshrabrio - ako vi slučajno znate o čemu se radi, slobodno mi pošaljite mail, a ako je vaša sugestija točna, ova će stranica biti nadopunjena. Naime, orhideja ima toliko vrsta i kultivara da se čovjek u tome začas izgubi. Radi se o području u kojem sigurno postoje eksperti. Stoga sam se, umjesto da potražim nešto slično svojoj orhideji, odlučio za prikaz jedne posve drukčije orhideje (Oncidium fuscatum), ali iznimno lijepo naslikane, s cvjetovima prikazanim i sučelice i u profilu (ispod). Radi se opet o ilustraciji iz Flore des serres et des jardin de l’Europe, vol. 18 (1845). Autor ilustracije je nepoznat, a stranica plantillustrations.org navodi još:

Oncidium fuscatum Rchb.f.

Houtte, L. van, Flore des serres et des jardin de l’Europe, vol. 18: t. 0 (1845)

drawing:

engraving:

family: Orchidaceae
subfamily: Epidendroideae
tribe: Cymbidieae
subtribe: Oncidiinae

epithet cited: fuscatus,-a,-um
epithet recognized: fuscatus,-a,-um

Synonyms:
1. Miltonia warscewiczii Rchb. f.
2. Miltonia warszewiczii Rchb.f.
3. Odontoglossum weltonii auct.
4. Oncidium weltonii (auct.) W.Bull ex Regel
5. Chamaeleorchis warszewiczii (Rchb.f.) Senghas & Lückel
6. Miltonioides warszewiczii (Rchb.f.) Brieger & Lückel
Oncidium fuscatum

NADOPUNA: (9.6.2018.) Orhideja na slici ispod naslikana je 4. travnja 2018. godine.

NADOPUNA: (24.11.2018.) Bijela orhideja je popriličan izazov za akvarelista. Bijelo, naravno, nikad nije bijelo, a na bijelim laticama orhideje suptilno se ogleda plavkasto-sivkasto nebo koje čija svjetlost prolazi kroz prozor, zelena boja stabljike, koja je ispod cvjetova posve mlado zelena, skoro žuta, a na mjestima ima i toplih, narančastih i crveno-ljubičastih tonova.

Orhideja na slici ispod naslikana je jučer. Većina orhideja kod moje mame, ako ne i sve osim ove, više nemaju cvata.

NADOPUNA: (22.12.2018.) U zadnja 3-4 dana tri puta sam pokušavao slikati orhideju, svaki put s malo drukčijom zamisli i nijedan put nisam tu zamisao ostvario kako sam i naumio, no slike ipak nisu tako loše (ispod; kliknite na slike u landscape orijentaciji da ih prikažete u dvostrukoj rezoluciji). Teško je s orhidejama, pogotovo bijelim, jer je teško dobiti sav taj raspon boja u tako nježnim manifestacijama.

NADOPUNA: (19.1.2020.) Zima je i ovih sam dana slikao kale i orhideje. Evo orhideja za početak (ispod, naslikane 17. siječnja 2020.), a kale ću postati za koji dan. Za razliku od prethodnih pokušaja, ovaj su put tonovi sjena na bijelom blaži i pažljivije naslikani i slika je po tome uspjelija. Ovaj sam se put odlučio osim cvjetova prikazati i još dijelova biljke, a pogotovo požutjeli list koji je bio i glavni razlog zbog kojem sam odabrao motiv. >> Kliknite na sliku da je prikažete u dvostrukoj rezoluciji.

<< Delfinija Čistac >>

Zadnji put osvježeno: 19. siječnja 2020. godine.