Čistac, 9. srpnja 2017. godine

Čistac (iznad i detalj ispod) sam našao u pošumljenom dijelu uz obalu na potezu od Malinske do Njivica (Krk) i to na prostoru raskrčenom od makije, uglavnom u sjeni, u dubokoj travi, oko 15 m od obale, na stabljici dugoj ~ 40 cm koja se pod težinom cvata prignula skoro do zemlje. To je nježna biljka sitnih cvjetova, vrlo blago žućkastih, skoro bijelih sa sićušnim ljubičastim točkicama. Zahvaljujući mojim upućenim FB prijateljima, ovaj "moj" čistac identificiran je kao poluizverugani čistac (lat. Stachys subcrenata Vis., gdje ovo "Vis." označava Šibenčanina Roberta Visianija, ali o tome drugom prilikom) i ne znam je li ljekovit. Njegov rođak, Stachys officinalis kod nas poznat i kao betonika, ljekoviti čistac ili ljekovita bukvica, snažnija je ljekovita biljka kompaktnijeg cvata sačinjenog od ljubičastih cvjetova sličnog oblika. Listovi i korijen betonike koriste se za poticanje probave i zaustavljanje proljeva. Neki tvrde da pomaže i kod živčane rastrojenosti, astme i plućnih bolesti (jedno od uobičajenih imena na engleskom govornom području mu je i heal-all).

Čistac je naslikan 17. lipnja ove godine. >> Kliknite na sliku ukoliko je ne vidite dobro i u cijelosti.

Čini se da postoji ogroman broj vrsta Stachysa koje se razlikuju po izgledu lista, veličini, boji i kompaktnosti cvata ... Slike ispod prikazuju dvije slične vrste i to Stachys recta i Stachys annua. Radi se o ilustracijama iz knjige Deutschlands Flora in Abbildungen (1796) autora oca i sina Sturma. Jacob Sturm (1771 – 1848), vodeći njemački botanički i entomološki ilustrator s kraja 18. i početka 19. stoljeća, vještinu bakroreza naučio je od svog oca, također poznatog bakroresca Johanna Georga Sturma (1742 - 1793).

Njemačko ime biljke, Ziest, očito dolazi od slavenskog čist. Da i to izvedemo na čistac.

NADOPUNA: (21.8.2019.) Betoniku (Stachys officinalis, Betonica officinalis L.; ispod) sam naslikao 10. kolovoza 2019. godine na Krku. Našao sam je uz Put Haludova i bila je među rijetkim biljkama u cvatu (uz plavu Veronicu longifoliu). Betonika se u pučkoj medicini koristi za sve i svašta, a navodno tjera i zle duhove. Pa vi vidite.

<< Orhideja Apneja >>

Zadnji put osvježeno: 21. kolovoza 2019. godine.