Oko Risike (13. kolovoza 2010. godine)

Gradec, Krk

Selo Risika na otoku Krku turistima je uglavnom poznato samo kao natpis na putu prema Vrbniku. Neki turisti ipak znaju da se ispod Risike nalazi "poluotok" Sv. Marak gdje se može okupati na maloj pješčanoj plaži. Ali ima oko Risike još svašta. Na primjer Gradec (slika iznad) za koji neki izvori tvrde da se radi o mjestu odakle potječu Frankopani. Zemljovid puta kojim smo prošli s približnim položajem utvrde Gradec prikazan je na slici ispod.

mapa puta oko Risike

Krenuli smo iz Risike prema sv. Maraku. Risika je selo na strmini i kuće (vidi ispod) su na raznim visinskim nivoima.

kuća u Risici

Crkva Sv. Jeronima (vidi ispod) nalazi se na oko 170 m nadmorske visine i otprilike otuda smo započeli spuštanje prema Sv. Maraku. Spuštanje traje oko 20 minuta, a uspon je nešto teži i malo duži.

poluotok sv. Marak

"Poluotok" sv. Marak (slika ispod) je mali komad kopna otoka Krka značajno izdvojen od glavnog dijela otoka (vidi mapu puta). Najpoznatiji je po pješčanoj plaži na koju dolazi veliki broj turista, pogotovo s malom djecom koja uživaju u brljuganju. Gužva.

poluotok sv. Marak

Prostor je dobio ime po crkvici Svetog Marka koja se nalazi točno u centru poluotoka. Crkvica je razrušena (vidi ispod), ne održava se, a prisustvo mnoštva turista na prostoru oko crkve razaznaje se nažalost i u travi oko objekta.

crkva Sv. Marka

Nakon uspona natrag do Sv. Jeronima, odvezli smo se malo niz glavnu cestu do mjesta gdje se neoznačena asfaltirana cesta spaja s njom (vidi mapu puta, crtkana linija predstavlja dio koji smo odvozili). Otamo je put vrlo uzak i mora se voziti oprezno. Asfaltna cesta nakon nekog vremena postaje makadamska, a mi smo prije toga auto parkirali na pogodnom mjestu. Slijedi oko 30 minuta hoda prema Gradecu do kojeg vode putokazi ("Utvrda Gradec"). Još uvijek moćne zidine izranjaju iz šume. Gradec guta bagremova džungla (vidi ispod; kolega Berislav upitao se je li to pajasen, a ne bagrem... bit će ipak da je bagrem...) pa sam pomislio da se radi o "krčkom Machu Picchu", izgubljenom gradu Frankopana koji čeka da ga netko otkrije u džungli i prikaže javnosti u njegovom punom svjetlu. Malo pretjerujem, ali zidine jesu lijepe.

Gradec, Krk
Gradec, Krk

NADOPUNA: (5. kolovoza 2012. godine) Danas smo, nakon dvije godine ponovo posjetili Gradec. Mjesto je urednije nego što ga pamtimo, a čini se da su se ovdje počele održavati i neke manifestacije ili barem tulumi (fotografija ispod).

Gradec, Krk, 2012
<< Nad Poratom Bračke rozete >>

Zadnji put osvježeno 8. kolovoza 2012. godine