Nikako do Dojutrovice (25. studenog 2012. godine)

Jabuka, Žumberak

Dojutrovica. Nije šala, zbilja postoji mjesto takvog imena, i to u Hrvatskoj. Ali nije dobra ideja postaviti nalaženje Dojutrovice sebi za cilj ukoliko niste spremni na avanturu po žumberačkom gorju sa ilegalnim prelascima slovenske granice. Eh. Upravo sam obrisao tri rečenice teksta o tome... Dakle, Dojutrovica.

Moj je zaključak da je skoro nemoguće naći Dojutrovicu ako do nje krenete preko Žumberka. No, to ne znači da se do Dojutrovice, barem kao nekog nedostižnog, imaginarnog cilja ne vrijedi uputiti. Na tom putu moguće je vidjeti jedan brzi, ali i lijepi presjek Parka prirode Žumberak.

Neobrana stara i skvrčena jabuka koju su svi zaboravili osim dvije ptičice koje su se razbježale kad sam se stablu približio (iznad).

Kapela u Stojdragi

Kapelica u Stojdragi (iznad). Žumberak je pun kapelica, crkvica, a većina njih su grkokatoličke. Kakve li koincidencije, upravo danas bila je četiristogodišnjica Marčanskog sporazuma.

Kapela Svetog Nikole

Kapela Svetog Nikole nalazi se u krasnoj šumi (iznad). Njena je drvena konstrukcija nedavno izgrađena na kamenim ostacima. Šuma zasvijetli žuto, narančasto i crveno kad se dijete Sunce odluči pokazati (ispod). Pa se onda opet sakrije. Nemam živaca za te dječije igre.

Šuma kod kapele Svetog Nikole

Kapela Svete Petke (ispod). Pored nje otkopani su temelji mnogo starije i misteriozne crkve. Evo što piše na obavijesnoj ploči:

Temelji kapele Svete Petke pronađeni su tijekom arheološkog iskopavanja 2006. godine. Prema podacima iz literature kapela je sagrađena u vrijeme doseljenja uskoka u Žumberak (16. stoljeće) i pripadala je grkokatolicima, a zbog dotrajalosti je srušena 1841. godine.

Sveta Petka jedina je poznata sakralna građevina na području Republike Hrvatske čiji tlocrt ima oblik četverolista. Crkve sličnog tlocrta iz središnje, istočne i jugoistočne Europe, kojih je poznat malen broj, sagrađene su između 11. i 13. stoljeća. Tijekom dosadašnjih iskopavanja nisu pronađeni arheološki nalazi pomoću kojih bi se moglo ustanoviti vrijeme izgradnje Svete Petke. Tko je i kada sagradio vjerojatno najljepšu crkvu u Žumberku zasad je još nepoznato.

Od 2008. godine na lokalitetu se provode radovi konzervacije radi trajne zaštite ovog iznimnog kulturnog dobra. Zbog preciznog utvrđivanja vremena izgradnje Svete Petke u planu je nastavak arheoloških iskopavanja.
Kapele Svete Petke

Nakon sela Reštovo, u Sošicama, jedna pored druge, udaljene svega 4-5 metara nalaze se katolička i grkokatolička crkva (ispod). Dvije crkve, a nigdje ni žive duše, samo neki pas laje, više iznenađeno što nekoga vidi.

crkve Reštovo

Dijete Sunce se umorilo. Ne igra mu se više skrivača, ide spavati. Mi smo negdje kod Dojutrovice, a i nismo. Tko zna gdje je ta Dojutrovica ... Vinogradi.

vinogradi
<< Vinagora Belec i Lobor >>

Zadnji put osvježeno 17. studenog 2013. godine