Ministarstvo straha (20. svibnja 2010. godine)

sive zgrade s grafitom kipa slobode

Svašta se događa ovih dana, kako u svijetu, tako i na lokalnim, mikro-razinama. Osjeti se nekakvo nezadovoljstvo i tjeskoba, strah za budućnost. Možda su kao posljedica takve atmosfere nastale i slike koje predstavljam. Radi se o tmurnim zgradama Ministarstva straha koje je netko "ukrasio" buntovnim simbolom slobode. Pored sivila postoji i nada. A i otpor.

detalj grafita, kip slobode, glava

Jednakost naslova "Ministarstvu straha" Arsena Dedića vjerojatno nije slučajna jer mi se ta pjesma dopada i nema davno da sam je vrtio u autu. Rad je ipak nastao donekle "slučajno" jer radim na studijama tmurnih zgrada za jedan drugi projekt koji se zove "Otpor" i koji ima sličnu, premda znatno suptilniju poruku.

Zgrade su modularni objekti što znači da ih se može slagati kao "lego-kocke" od predefiniranih tipskih elemenata. Elementi sadrže osnovne strukture, npr. prozore, zidove, ornamente, vrata i slično, a može ih se kombinirati na različite načine. Takvim pristupom proizveo sam nekoliko verzija Ministarstva straha, a najbolje do sad prikazujem na slikama ispod.

Ministarstvo straha s balkonima
On ulazi nervozno. Promrmljao je nešto, ne čuje se dobro. Podiže holo-naočale na čelo. Opet je nešto računao na putu kući. Loš znak. Čelo mu je znojno, a pokreti trzavi. Ljut je. Prolazi prostorom kao da nešto traži. Nikako to ne nalazi. Ponekad je pogleda. Nije to pogled pun ljubavi, u njemu ima više nekakvog razočarenja i sažaljenja ako se uopće može vidjeti išta osim bijesa. Ona opipava jagodice, jednu pa drugu, pa onda na drugoj ruci. Pa opet ispočetka. Još jedan od onih njegovih dana. Nada se da nikoga nije ubio. S njim se ne zna. A onda slijedi jedan od poznatih monologa. Samo detalji su različiti. Govori naizgled smireno i tiho jer ga glasnice zadnju godinu dana izdaju. Vjerojatno bi se derao da može.

A. Šiber, iz romana u nastajanju

tmurne zgrade, ali u prozorima im se ipak reflektira drveće

Pjesma Toma Waitsa koju sam danas tražio zove se „Take me home“.

<< Trešnja i peterokut Naslovnice knjiga >>

Zadnji put osvježeno: 20. svibnja 2010.