Milengrad (26. lipnja 2015. godine, materijal iz 25.6.2015.)

Milengrad

Pod Ivanščicu smo krenuli da vidimo Gornju Selnicu. I vidjeli smo je, ali smo mnogo više zapamtili Milengrad (iznad) koji nije ni bio cilj puta nego se pojavio "slučajno". Pa dobro, ne baš posve slučajno, jer kad se krenete vozikati oko Budinščine, putokaze prema Milengradu teško je promašiti, a oni vas na kraju dovedu do Grtovca.

U Grtovcu asfaltirani put završava, a počinje strmi, nedavno iskrčeni šumski put koji vodi u Ivanščicu. Prolazi pored hiža i kukuruzišta (ispod) ...

Grtovec

... a kako se penje sve više, otvaraju se vidici prema istoku i jugoistoku, prema Zajezdi i Budinščini (ispod).

Pogled za Zajezdu

Put nakon toga ulazi u šumu i stalno se penje, a nakon dvadesetak minuta dovest će vas do Milengrada (ispod). Ovdje signala telekomunikacijskih mreža više nema.

Milengrad

Milengrad je impresivna ruševina, a zidovi koji su preživjeli stoljeća (ispod i iznad) daju dobro naslutiti kako je izgledao na vrhuncu svoje moći, možda u 14. stoljeću.

Milengrad
Milengrad

Sve se o Milengradu ne zna, ali smatra se da je izgrađen u 13. stoljeću nakon provale Tatara. Čini se da se prvi put spominje 1309. godine, a vlasnici su mu obitelj Cseszneky.

Milengrad

Poslije ga preuzimaju druge plemićke obitelji, a već 1646. godine vodi se kao ruševina. Čudo je da je išta od njega ostalo nakon četiri stoljeća ruševnog bivanja.

Milengrad

Milengrad stoji na izdvojenom i uskom lokalnom visinskom maksimumu (430 m), a od Ivanščice je svuda odvojen provalijom koja je na jednom dijelu i namjerno iskopana. Samo uski put spaja ga s okolnim masivom. Zato s njega puca lijep pogled naširoko, a pogotovo prema jugu (ispod, >> kliknite na fotografiju da je prikažete u dvostrukoj rezoluciji.)

Milengrad

Prema sjeveru vide se obronci Ivanščice koju bi još trebalo svladati (ispod). Nemamo danas vremena za to.

Milengrad, pogled na sjever

Dan je državnosti i na Milengradu vijori hrvatska zastava (ispod).

Milengrad, zastava

Ali raskošne boje ima i bez trobojnice. Tu je naprimjer ružičasto cvijeće koje blješti na suncu (ispod) ...

Milengrad, cvijeće

... a redovito ga posjećuju žuti leptiri (ispod) čija krila nose i diskretne tragove plave i narančaste boje. Inače nisam ljubitelj leptira, ali samo danas prepuštam se kiču od leptira i cvijeća.

Milengrad, cvijet i leptir
<< Uz Kupu Dvorac u Kerestincu >>

Zadnji put osvježeno 26. lipnja 2015. godine