Lipidne vezikule u 3D (3. rujna 2012. godine)

erythrocytes, vesicles, Soft Matter

Moj prijatelj >> Primož Ziherl je ekspert za vezikule (eng. vesicles). Pored toga, i svega onoga čime se Primož još bavi i što jest, njemu se dopada i moja grafika. Zato i nije čudno da već drugi put surađujemo na naslovnici za njegov članak. I ovaj, kao i >> prethodni put, radi se o naslovnici za časopis Soft Matter. Iznad je prikazana naslovnica časopisa (7. rujna 2012. godine), a ispod moja slika, u varijanti koju sam predložio. Vidi se da postoje razlike, pogotovo u zelenoj boji :( Dizajneri Soft Mattera su također dodatno istaknuli pozadinu koja se sastoji od velikog broja vezikula, ali su one u mojoj verziji gotovo posve nevidljive, što je i bila moja zamisao.

vesicles, confocal, mesh

Slika koju sam načinio donekle je slična onoj otprije 4 godine, što i nije čudno budući da su objekti od interesa isti (vezikule). Ovaj put, >> članak Three-dimensional analysis of lipid vesicle transformations, uglavnom je eksperimentalne naravi, a Primoževi suradnici su japanski znanstvenici (Ai Sakashita, Naohito Urakami i Masayuki Imai) s Ochanomizu i Yamaguchi sveučilišta (Tokyo i Yamaguchi). U članku se pokazuje primjena brze i kvalitetne konfokalne mikroskopije na praćenje spontane transformacije oblika vezikula. Na slici iznad, u zelenoj "kutiji", prikazani su eksperimentalni podaci.

confocal cross-sections of vesicles

Tu sam 3D informaciju konstruirao iz niza 2D eksperimentalnih konfokalnih presjeka koje sam obradio kao što je prikazano na slici iznad. Radi se o nizu PNG datoteka s transparencijom (sivi dijelovi slika), što je omogućilo da eksperimentalna vezikula (u stvari dvije vezikule) u "kutiji" izgleda kao da je uronjena u neki medij koji crvenkasto raspršuje svjetlost (kao što i jest, jedino boja raspšene svjetlosti nije crvena).

vesicles, confocal, mesh

Pored eksperimentalne vezikule prikazana je i njena numerička, teorijska rekonstrukcija kao što se može vidjeti na detalju naslovnice na slici iznad. Ovdje je izazov bio postaviti u 3D prostoru "teorijsku" i "eksperimentalnu" vezikulu tako da je korespondencija između njih očita.

Teorijske vezikule rekonstruirane na osnovu eksperimentalni podataka su mesh objekti, kao što je prikazano na jednoj od ranih varijanti naslovnice na slici ispod.

vesicles, mesh

S Primožem već neko vrijeme radim na jednom zanimljivom problemu iz elastičnosti pa se nadam da će u skoroj budućnosti biti vijesti i o tome.

NADOPUNA: (21.12.2012) Pojednostavljenu varijantu naslovnice iz Soft Mattera objavio je i časopis Instituta Jožef Stefan, Novice 162 (2012) (slika ispod).

novice, IJS
<< Tempo enigmatico Lady Sao >>

Zadnji put osvježeno 3. rujna 2012. godine