Legenda iz Smiljana (25. kolovoza 2012. godine, materijal iz 24.8.2012.)

Tesla, spomenik, memorijalni centar, Smiljan

Hrvatski su prostori osim po prekrasnoj prirodi poznati i po nekoliko genijalnih i velikih ljudi. Najveći od njih je Nikola Tesla, legenda iz Smiljana.

Teslin lik bio je uzrokom raznih razmirica, nerazumijevanja, podmetanja i namjerno pogrešnih interpretacija. Njega je to pratilo još za života, a na ovim prostorima, za vrijeme bivše Jugoslavije, a pogotovo u zadnjih dvadeset godina od raspada Jugoslavije, svađa oko Tesle poprimila je groteskne razmjere. Naravno, za lik Nikole Tesle uopće nije važno što neki sumnjivi tipovi iz Srbije ili Hrvatske imaju reći o njemu. Lik Nikole Tesle ne ovisi o njima jer je Tesla daleko prevelik za ove prostore. Tesla je legenda, legenda iz Smiljana, komadićka Like koji je s Teslom ušao u povijest civilizacije. Taj je Teslin Smiljan udaljen 104 km od Karlovca, 148 km od Zagreba, 438 km od Budimpešte, 617 km od Praga, 8995 km od Colorado Springsa, ... kao što to pokazuje kameni "putokaz" u Memorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu (ispod). Smiljan u centru svijeta.

Tesla, gdje je Smiljan

Moj slovenski kolega čestitao mi je nedavno Teslin dan, a ja sam mu zahvalio i tmurno odgovorio da znam kako će se ovdje to proslaviti - neadekvatno i s prežvakanim pričama o Tesli Srbinu i o Tesli Hrvatu. Tad sam čuo najbolju primjedbu o Teslinoj nacionalnosti. Moj kolega Slovenac lijepo mi je objasnio da Tesla nije bio ni Srbin ni Hrvat ni Austro-Ugarin ni Amerikanac nego Marsovac!

Tesla, spomenik, memorijalni centar, Smiljan

E pa ako želite vidjeti gdje se Marsovac rodio, morate posjetiti Smiljan pokraj Gospića.

Teslin lik se šeretski i zatajno smješka s putokaza pokraj autoputa i upućuje sve zainteresirane da se s njega skinu kod izlaza Gospić. Od izlaza do Memorijalnog centra Nikole Tesle u Smiljanu je oko 8 km, a put je dobro označen. U centru će vas dočekati izvrsna skulptura Nikole Tesle, rad Mile Blaževića (fotografija iznad). Blažević je u svojoj skulpturi uspio postići veliku fizičku sličnost, a ujedno i sugerirati nešto od Tesline osobnosti - Blaževićev Tesla, potpuno odvojen od svoje okoline na koju ne obraća nimalo pažnje, zuri u dvije polukugle koje drži u rukama. Te su dvije polukugle njegov svijet, ništa ostalo nije važno. To je Nikola Tesla kakvog i ja poznajem.

Memorijalni centar je kompleks od 5 građevina: pravoslavne crkve u kojoj je služio Teslin otac Milutin, Tesline rodne kuće, drvene kućice sa slamnatim krovom (fotografije iznad i ispod) čija mi je namjena nepoznata, te dva naknadno izgrađena, skoro montažna objekta.

Tesla, memorijalni centar, Smiljan

Jedan od tih objekata je navodno replika Tesline ispitne stanice iz Colorado Springsa iz 1899.-1900. godine (fotografija ispod). U tom se objektu demonstrira generiranje visokofrekventnih struja (Teslina zavojnica, Teslin transformator), električnih izboja u zraku i induciranje emisije svjetlosti u neonkama. Djeca se tome vesele. Star Wars. Šteta što traje daleko prekratko.

Tesla, laboratorij, Colorado Springs, rekonstrukcija, Smiljan

Najzanimljivije je uređena Teslina rodna kuća (fotografija ispod). U prizemlju se nalazi nekakva vrsta timelinea koja opisuje svijet za vrijeme Teslina života i njegove doprinose. Događaji su dobro izabrani i omogućuju i slabije obaviještenom posjetitelju da pozicionira Teslin lik u povijesti, znanosti i izumiteljstvu. Možda je najupečatljivija zvučna kulisa koja prati posjetitelje. Galama djece, ptice, crkveno pjevanje pravoslavnog obreda, narodne pjesme, zvukovi potoka, drveća, zvukovi Teslinih izuma, zujanje ... Sve je to složeno jako profesionalno i ugodno i omogućuje da se kuća "otvori" prema svojoj okolici, prema poljima i brdima i potoku Vagancu i prema povijesti i vremenu koje je prošlo otkad je mali Tesla trčao oko kuće. Dizajn zvuka djelo je Vjerana Šalamona.

Tesla, spomenik, memorijalni centar, Smiljan

U potkrovlju kuće nalaze se replike Teslinih izuma, turbine, motori, Teslina zavojnica i rotirajuće metalno jaje koje radi na principu indukcije u metalu koji se nalazi u rotirajućem elektromagnetskom polju. Izumi su prilično dobro odabrani i reprezentativni su, ali ih je premalo. Fotografiranje je zabranjeno iz meni nejasnog razloga.

Pravoslavna crkva u Smiljanu (Milutin Tesla)

Nažalost, pravoslavna je crkva (fotografija iznad) zatvorena za posjetitelje što je po mom mišljenju veliki propust jer se kladim da mnogi od turista koji ovdje dolaze nikad nisu ušli u crkvu istočnog obreda (dok sam ja bio u Smiljanu vidio sam jednu obitelj Slovaka i Talijana).

Teslina turbina

Na Memorijalnom centru treba još mnogo raditi. On slabo odražava Teslinu veličinu. Za početak trebalo bi načiniti još mnogo demonstracija Teslinih izuma i to u velikom formatu, kako je i sam Tesla volio: spektakularno, zabavno, šokantno, vatreno, zastrašujuće, uznemirujuće, zadivljujuće.

Zamišljam predvečerje u centru gdje se na otvorenom događa spektakl svjetla i munja. Jer Tesla je bio gospodar munja. Tesla je, osim što je bio izumitelj i znanstvenik, bio i umjetnik-performer. Mnogo njegovih demonstracija može se u potpunosti razumjeti tek kad ih se gleda kao performanse. Nažalost, centar to ni približno ne pokazuje. Očigledno je da nedostaje entuzijazma. Takvo je valjda vrijeme...

Ako centar i ne zadovoljava posjetitelje poput mene i sve one koji smatraju da Tesla zaslužuje mnogo više, lička priroda vas neće iznevjeriti. Lika je teritorij gdje se planina počinje spajati s mekšim kopnom, u kojoj stijena i trava miroljubivo koegzistiraju i gdje su boje jedinstvene. Žuto, narančasto, crveno, zeleno i plavo. Fotografija iznad prikazuje pogled s pozicije Tesline rodne kuće. >> Kliknite na nju da je prikažete u trostrukoj rezoluciji.

U Smiljan treba doći, ako ni zbog čeg drugog, a ono da vidite krajolik u kojem se rodio Marsovac. Legenda iz Smiljana.

<< Fragmenti otoka Korčule Oči Vinodola >>

Zadnji put osvježeno 25. kolovoza 2012. godine