Fragmenti otoka Korčule (24. kolovoza 2012. godine, materijal iz 17.-23.8.2012.)

zalazak sunca nad Pupnatskom Lukom

Ja nemam pojma o otoku Korčuli. Bio sam tamo samo dva puta po desetak dana, a to je daleko premalo da se o otoku može nešto kvalitetno reći. Ipak, ostalo mi je nakon ovog ljetovanja nekoliko lijepih slika (vidi npr. fotografiju iznad), a neke od njih sam uspio i zabilježiti na fotografijama. To su fragmenti otoka Korčule. Oni ne daju ni približno kompletnu sliku o otoku, ali ukazuju na jednu od njegovih mogućih i, naravno, nepotpunih konstrukcija.

Za početak, pogled prema Lastovu kad sunce zalazi iznad Pupnatske Luke (fotografija iznad). Pupnatska Luka je velika uvala (i mjestašce) popularna među kupačima i turistima. Do nje vodi grozomorno strm i zavojit silazak uskom asfaltiranom cestom na kojoj se vrlo teško mimoići s vozilom iz suprotnog smjera.

Premda se uz otok Korčulu redovito vezuje grad Korčula, geografsko, industrijsko i obrazovno srce otoka je u stvari Blato. Na fotografiji iznad prikazan je dio Blata na brdu Veli Učijak. >> Kliknite na fotografiju da je prikažete u trostrukoj rezoluciji.

Na samom vrhu Velog Učijaka nalazi se crkvica Sveti Vid (vidi fotografiju iznad). Na tom je mjestu na nadmorskoj visini od 163 m ulaz zabranjen svakoj vrsti zaraze bukom i žurbom. To je mjesto na koje treba doći kad se na odmoru na Korčuli traži svojih 45 minuta. Sveti Vid okružen je čempresima i borovima, a svojim posjetiteljima priuštit će mir, hlad, lijep pogled i simfoniju cikada. Korčulanski must see.

Crkva Svih Svetih, Blato, Korčula

Od Svetog Vida puno je poznatija crkva Svih Svetih, ponos Blata (fotografija iznad). Trg ispred crkve krase dvije prekrasne lipe i natkrivena lođa. To je mjesto na kojem se također može lijepo odmoriti ako život Blata ne traži drukčije, npr. ako se netko ne ženi, kao što je to bio slučaj u subotu, 18. kolovoza 2012. Na fotografiji ispod prikazane su djeveruše u zanimljivim odjevnim kreacijama. Crveno-ružičasto ispred blatskog kamena.

svadba ispred crkva Svih Svetih, Blato, Korčula, djeveruše

Blato mi je ostalo u lijepom sjećanju. Ima u njemu lijepe i nove arhitekture, kao što je npr. trg na fotografiji ispod ...

Blato, trgić

... a ima i stare i oronule arhitekture, koja svejedno zna odisati nekim posebnim duhom, pričom, a ponekad i ljepotom (fotografija ispod).

Blato, detalj, kućica

Vela Luka je nastala za potrebe blatske industrije, za izvoz vina i ulja, a s vremenom je ojačala i danas je mnogo poznatije turističko odredište, što i nije čudno jer je, za razliku od Blata, na obali. Fotografija ispod prikazuje pogled na Velu Luku s brda na kojem se nalazi Vela Spila (o tome malo kasnije).

Vela Luka

2003. godine Vela Luka uopće mi se nije dopala, ali sam je ovaj put doživio drukčije - mnogo bolje. Iznad Vele Luke lijepa su brda i tamo se može ugodno pješačiti s povremenim mirisima bora i trava i pogledom preko maslinika na velolučki zaljev (fotografija iznad). Kad prevalite brdo, pogled se otvori prema Šćedru i Hvaru.

Opazio sam ove godine da se prilično reklamira (na oznakama pored puta i u turističkim vodičima) i spilja Vela Spila iznad Vele Luke. Ta je spilja prapovijesno arheološko nalazište u kojemu su pronađeni kosturi muškarca i žene u fetalnom položaju - Velolučani ih zovu baba i dida. Spilja je prostor u kojem je svjetlost vrlo zanimljiva. Načiniti dobru fotografiju je pravi izazov i profesionalni fotograf bi imao tamo i te kako što raditi. Moj skromni i brzi pokušaj prikazan je na fotografiji ispod.

Vela Spila, Vela Luka

Osim Korčule, Blata i Vele Luke ima na otoku i još zanimljivih naselja, a pogotovo prizora. Na primjer, pogled s crkvenog platoa u Smokvici (ispod) ...

Crkveni plato, Smokvica, Korčula

... ili zalazak sunca koji boji kamen Svetog Martina u Žrnovu u crveno (ispod) ...

Sveti Martin, Žrnovo, Korčula

.. ili pogled kroz borovu krošnju na hotel "Feral" u vrelo poslijepodne s jednog od brdašaca oko Brne (ispod).

Brna, Korčula

Za kraj, fotografija ispod pokazuje pogled s brda iznad Brne prema Prižbi. Vide se otočići ispred Prižbe (Vrhovnjak) i vrh uvale Istruga (desno). >> Kliknite na fotografiju da je prikažete u trostrukoj rezoluciji.

<< Rebrima Korčule Legenda iz Smiljana >>

Zadnji put osvježeno 24. kolovoza 2012. godine