Divlja kadulja, 9. rujna 2017. godine

Vodene boje, 10 x 18 cm.

Divlju kadulju skicirao sam brzo i stojećki neki dan u maminom cvjetnjaku (iznad; kliknite na sliku da je prikažete u većoj rezoluciji). Prikaz stoga nije botanički vjeran, više prikazuje neki "stav", "gard" biljke nego neku njenu botaničku specifičnost, npr. detalje cvata ili listova. Pobjegla mi je i ružičasta boja dijelova cvata previše prema narančasto-smeđem. Nakon skice fotografirao sam grm (ispod) jer ni mama ni ja nismo bili sigurni što je to što sam naslikao.

Naknadno istraživanje i sugestije mojih FB prijatelja ukazale su mi da se radi o "divljoj" kadulji. No, postoji ogroman broj vrsta kadulje tako da sam već bio odustao od namjere klasifikacije dok nisam naletio na botaničku ilustraciju Salvie sylvestris izvjesnog H. P. la Chapellea koja je objavljena u nizozemskoj Flori Batavi 1898. godine (ispod). Meni je prilično očito da se radi upravo o biljci koju sam skicirao.

Salvia sylvestris poznata je i kao Salvia nemorosa - radi se o sinonimima - a, pazi sad, naziva se i šumskom ili balkanskom kaduljom (woodland sage, Balkan clary). Raste na širokom području srednje Europe i zapadne Azije. Ime nemorosa dao joj je Linnaeus 1762. godine, a znači šumska (lat. nemus - šuma, lug, gaj; nemoris - šumski; nemorosus - pošumljen, sjenovit).

Tražeći po botaničkim ilustracijama, naletjeh na fenomenalnu zbirku ilustracija koju je Centar za bioraznolikost Naturalis iz Leidena donirao Wikimediji i koje su u javnoj domeni. Evo linka: >> Naturalis na Wikimediji. Tamo su, između ostalog, skenovi 892 ilustracije japanske flore i faune (1823 - 1829), 1178 botaničkih ilustracija od kojih su neke iznimno kvalitetne i 165 izvrsnih ilustracija indijskih ptica. Radi se o skenovima prilično velike rezolucije (tipično ~ 1400 x 1800). Među tim ilustracijama je i ova koja je meni zapela za oko, i to u originalu s kojeg je i bilo moguće identificirati njenog autora (H. P. la Chapelle, potpisuje se kao HLC). Slici sam za ovu priliku (ispod) pojačao kontrast tako da prikaz bude jasniji.

<< Močvarni hibiskus Borovica >>

Zadnji put osvježeno: 9. rujna 2017. godine.