Borovica, 27. rujna 2017. godine

Grančicu (oštroigličaste) borovice naslikao sam u subotu, 23. rujna na krčkoj stijeni. Vrijeme je za mnoge bilo već posve neprimjereno za dugotrajan boravak uz more, a kamoli kupanje, a ja sam ostao uz more skoro cijeli dan, a i okupao sam se. I slikao, naravno. Nadam se ne i zadnji put ove godine - listopad obećava :)

Bobice su bile većinom zeleno-žućkaste s prijelazima prema narančasto-smeđem, a tri-četiri bobice bile su tamno-ljubičasto-crvene. Listići (iglice) imaju također različite boje. Prema vrhu grančica su zeleno-žuti, skoro žuti, a bliže dnu su blijedi, sivo-plavo-zeleni. Moja slika to, nažalost, samo djelomično dočarava. Opravdavam se time da na stijeni uz more nisam imao paletu, nego sam boje i vrlo malo vode miješao na sivom glatkom kamenu.

Borovicu kod nas zovu i kleka, brinje, šmrika, smrič, no ova moja je najvjerojatnije crvena šmrika odn. oštroigličasta borovica, Juniperus oxycedrus L. Obična borovica, Juniperus communis, ima tamno-plave bobice i po tome ju je najlakše razlikovati od (crvene) šmrike (također crvena kleka, primorska kleka, šmrika). Našao sam je u niskom grmu, možda metar visine, ali velike površine, svega desetak metara od obale.

Na slici ispod prikazana je obična borovica, Juniperus communis, a ilustracija je preuzeta iz knjige Flore medicale Francois-Pierrea Chaumetona, J.L.M. Poireta i J.-B.-J.-A.-C. Tyrbas de Chambereta (1833) - >> kliknite na sliku da je prikažete u velikoj rezoluciji. Knjiga se bavi ljekovitim biljkama i njihovim mogućim primjenama u raznim bolestima. Chaumeton (1775 - 1819) je naime studirao medicinu i radio kao kirurg u vojnim bolnicama. Kasnije se posvetio ljekarništvu, opet u vojnoj bolnici Val-de-Grace u Parizu.

Mnogo je teksta i prelijepih ilustracija u Chaumetonovoj knjizi, a u tekstu o običnoj borovici (genevrier na francuskom), između ostalog piše (moj prijevod):

Sva su ljekovita svojstva ovog smolastog drveta koncentrirana u bobicama koje se najčešće i koriste u medicinske svrhe. Njihov poticajni efekt za želudac i crijeva je nesumnjiv; one pojačavaju apetit i potiču probavu. Utjecaj koji imaju na probavni trakt širi se i na druge organe; potiču i izlučivanje urina i znoja: brojna opažanja svjedoče da ove bobice i brojni lijekovi koji se od njih prave koriste kod atonije, kroničnog plućnog katara [] hipohondrije, skorbuta []

Ilustrator Flore medicale je Pierre Jean Francoise Turpin (1775 - 1840), slavni francuski ilustrator, ali i botaničar. Smatraju ga jednim od najvećih botaničkih ilustratora napoleonskog doba. Bio je uglavnom samouk slikar, a osnove botanike pokupio je od Pierre Antoine Poietaua (1766 - 1854), također i botaničara i odličnog ilustratora, s kojim je služio u francuskoj vojsci i to na Haitiju. Uz Napoleona vežemo ratove i osvajanja, ali i doba razuma, matematike, znanosti i krasne ilustracije. Nije samo Turpin u pitanju, odmah nam na pamet pada, naravno, Napoleonova egipatska ekspedicija i znanstvenici koje je sa sobom poveo, uključujući i matematičare Fourierea, Mongea, zoologa Saint-Hilairea, ... Padaju nam na pamet prekrasne ilustracije iz gigantskog Description de L'Egypte, opširnog opisa egipatske arheologije, antropologije, geologije, botanike, zoologije ... u tridesetak tomova, koji je nakon dugogodišnje obrade u Francuskoj objavljen tek 1828. godine, punih sedam godina nakon Napoleonove smrti u izgnanstvu. Ako iza ratova i vojnika ostane nešto dobro, onda bi se trebalo ogledati i u znanstvenoj dobrobiti i napretku. Napoleon bi po tim kriterijima vjerojatno prilično dobro prošao. On s'engage et puis ... on voit.; ista rečenica stoji i na kraju predgovora u našoj knjizi Šiber & Ziherl, Cellular Patterns koja bi se trebala pojaviti krajem godine. Pa ćemo vidjeti :)

Obična borovica koristi se i u kulinarstvu. Kod nas često dodaju nekoliko bobica u kiseli kupus. Moja FB prijateljica Dragica kaže:

Ova što raste na kontinentu ima manje bobice. Rakija od toga je jakaaa, uf, ali za želudac nema bolje. To se konzumira u malim količinama. Ja naberem i stavljam kada kuham kiseli kupus. Kod nedostatka apetita (oh, tih muka nemam) pojesti dvije-tri plave bobice. Palilo je kod moje kćeri kad je bila mala.

Švicarci od soka malo prokuhanih pa prešanih bobica borovice prave neku vrstu džema poznatu kao Wacholder Latwerge (na njemačkom je borovica Wacholder) - sok se miješa ili sa šećerom ili medom i kuha do sirupaste konzistencije.

Kod nas su rakije koje se pripremaju s borovicom poznate pod imenom klekovače ili brinjevci. Slovenski brinjevec ili brinovec dobiva se destilacijom bobica i sadrži 40 - 50 % alkohola. Namjena mu je prije svega medicinska. Kraški brinjevec (slovenska tradicija iz regije Kras) se dobiva dvostrukom destilacijom bobica obične borovice koje se beru u listopadu i studenom (nakon prve destilacije odvajaju se aromatična ulja). Pije se tek nakon polugodišnjeg zrenja. Klekovače (ili kleke) koje su tradicija kod nas, u BiH i u Srbiji su obično šljivovice u kojima se bobice borovice samo namaču. Postoje i postupci u kojima se bobice dodaju u kom i vriju zajedno sa šljivama. Naravno, i od klekovače i od brinjevca mnogo je poznatiji džin, koji se proizvodi na slične načine od bobica borovice.

<< Divlja kadulja Abelija >>

Zadnji put osvježeno: 27. rujna 2017. godine.