Brugmansija, 27. listopada 2014. godine

Brugmansija, vodene boje

Vodene boje, 19 cm x 28 cm

Brugmansija je iznimno otrovan (i halucinogen) cvijet kojeg su Europljanima predstavili >> H. Ruiz López i >> José Antonio Pavón Jiménez. Cvijet su otkrili u jednoj od svojih ekspedicija u Čile, Peru i druge zemlje Južne Amerike, a nazvali su ga >> Datura. Kasnije su se Datura i >> Brugmansia razdvojile u klasifikaciji u posebne rodove, a kod nas ih često zovu zajedničkim imenom - anđeoska trublja.

Brugmansija na slici iznad naslikana je vodenim bojama, 30. kolovoza ove godine. Još barem mjesec i pol, dakle do sredine listopada, cvjetovi su bili snažni, a u punoj jeseni poprimili su i topliju boju, s mnogo više crvenih nijansi.

Ilustracija na slici ispod dolazi iz jednog od najkvalitetnijih hortikulturnih časopisa u Europi 19. stoljeća, Flore des Serres et des Jardins de l'Europe (Cvjetovi iz staklenika i vrtova Europe). >> Časopis je izlazio od 1845. do 1888. godine, a ustanovio ga je Belgijac >> Louis van Houtte - njegovo se ime može naći i na ilustraciji. U časopisu je objavljeno sveukupno više od 2000 (!) ilustracija u boji.

Nije jasno tko je (odlični) ilustrator - ispod ilustracije piše BRUGMANSIA SANGUINEA (Ruiz & Pav.), Perou, Serre temperee, a može se pročitati i van Houtte-ovo prezime. Potpisa ilustratora nema.

Brugmansia Sanguinea (Ruiz & Pav.)

NADOPUNA: (1.11.2019.) Mnogo je cvijeća ustalo od mrtvih u ovom toplom produžetku ljeta. Purpurne rudbekije, koje sam već odavno otpisao, a i naslikao posve suhe, izbacile su pokoji novi cvijet, uresnice se ne daju, tu su naravno i ruže, krizanteme i asteri, bilo je čak i kokotića, a 25. listopada sam naslikao i nove cvjetove žute brugmansije (ispod).

A ova vinjetica ispod nastala je 13. srpnja ove godine. Ovaj put se radi o bijelom cvijetu brugmansije.

<< Malo boja Jasminka >>

Zadnji put osvježeno: 1. studenog 2019. godine.