Bale (14. kolovoza 2014. godine, materijal iz 13.08.2014)

Bale, općina

Kladim se, a skoro sam siguran, da Bale (Valle) gledane iz zraka izgledaju kao meta. U središtu mete je crkva Pohođenja Blažene Djevice Marije Sv. Elizabeti (iznad), a to središte opasuju kružnice balskih ulica. Zato ću priču o Balama i započeti s crkvom. U nju treba ući odozdo, iz lapidarija-kripte (ispod), u kojem su pohranjeni ostaci starijih crkvi koje su postojale na tom prostoru.

Bale, lapidarij

Obavijesna ploča kaže da se "u kripti čuvaju kamene i arheološke skulpture te ulomci dekorativne kamene plastike i nadgrobnici iz antike do kasnoga srednjeg vijeka". Kapiteli i pregrade urešeni su onime što se kod nas naziva hrvatskim pleterom (ispod), a uzorak je tipičan za srednji vijek u mnogim dijelovima Europe (meni prvo padaju na pamet Kelti, a i >> Book of Kells).

Bale, lapidarij

U kritpi se čuva i "kameni sarkofag iz 7. stoljeća u kojem su pohranjeni ostaci Blaženog Julijana zaštitnika Bala". Iz kripte, stepenice vode do bogate unutrašnjosti crkve koja sadrži renesansni drveni reljefni poliptih te navodno čudotvorni drveni kip Gospe od Mon Perina (tako se zove brdo na kojem su Bale) iz 15. stoljeća. Meni je ipak za oko zapelo drveno raspelo, donekle tipično za Istru (ispod) ...

Bale, drveno raspelo

... te barokno-kičasti, ali svejedno dirljiv kip Isusa kojeg pridržavaju anđeli (ispod).

Bale, kip Krista i anđela

Treba izaći iz kripte i iz crkve i uputiti se ulicama. Krećući se oko crkve u smjeru kazaljke na satu, sve ulice stalno skreću u desno (ispod).

Bale, ulica

Pa opet (ispod). Razlikuje se samo tlo ispod nas. Kamen, zemlja, šljunak ili asfalt. Hodamo da bismo se vratili tamo od kud smo krenuli. Bale sjaje tragovima boje: prozori, cvijeće, dimnjaci i tende.

Bale, ulica

Najpoznatiji, a vjerojatno i najljepši dio Bala je trg na kojem se nalazi zgrada općine i kaštel Bembo. Kružeći stalno u desno, zgrada općine ukazuje se pred nama između zidova kuća (ispod) ...

Bale, zgrada općine

... a kad nas s trga u vrtloženje uvuku balske ulice, osvrćemo se da još jednom pogledamo (ispod) teritorije toplih boja: limunsko-žutu, ciglastu u kojoj se ogleda nebesko-plava i medeno-kruškastu sa smeđim tragovima truljenja.

Bale, zgrada općine

Kad nas vrtloženje drugi put izbaci na trg bit ćemo pametniji pa mu pobjeći skrivajući se u hladu ispod stupova općine s pogledom na kaštel Bembo (ispod).

Bale, kaštel Bembo

Kaštel krasi znak mletačke moći, sunčani sat i prozori koji prosijavaju nebo od kojeg na kraju ostaje koncentrirana plava (ispod).

Bale, kaštel Bembo, krilati lav

Napuštajući cirkularno balsko hodočašće, još jednom se osvrćemo da vidimo kaštel (ispod).

Bale, kaštel Bembo

Točku oko koje smo hodočastili, zvonik crkve, ne moramo posebno tražiti čak ni kad smo umaknuli turbulentnom toku: on se vidi skoro odasvud u Balama (ispod).

Bale, zvonik

Bale su poznate i po svojim crkvicama. Na užem području grada nalaze se crkva sv. Jelene, crkva sv. Duha i crkva sv. Ilije. U crkvi sv. Duha (iz 15. stoljeća) nalaze se freske, opet nešto tipično istarsko. Freske je izradio Albert iz Konstanze, a pogotovo su zanimljivi prikazi Josipa i Marije s malim Kristom na magarcu (ispod) ...

Bale, sv. Duh, freska

... te prikaz posljednje večere (ispod). Taj je prikaz posebno zlokoban zbog mnogobrojnih naslikanih noževa te izuzetno neobičan zbog specifičnog prikaza apostola Ivana koji prekriženih ruku i sklopljenih očiju gotovo leži na stolu. Radi se zapravo o sceni koja je upravo tako opisana u Bibliji u kojoj nalazimo (Ivan 13:23-25, prijevod Novi svijet):

Jedan od njegovih učenika, onaj kojega je Isus naročito ljubio, bio je za stolom odmah do Isusa*.

* Doslovno: "ležao je za stolom Isusu do prsa".

Također, zabilješka uz Matej 9:10 kaže:

"U biblijska se vremena za stolom nije sjedilo, nego su ljudi objedovali ležeći na boku oslonjeni na lakat (zapravo u položaju između sjedenja i ležanja)."

Bit će da je srednjovjekovni majstor doslovno shvatio ono "ležao je za stolom".

Bale, sv. Duh, freska
<< Turopoljske drvene kapele 2 Vrbnik >>

Zadnji put osvježeno 14. kolovoza 2014. godine