Autoportret u Procreateu, 14. studenog 2019. godine

Neki dan sam objavio digitalnu skicu Bakićevog bika, a ovdje donosim još jednu (iznad). Radi se o digitalnom slikanju na IPadu uz pomoć olovke (Apple pencil). Jedna od najpopularnijih aplikacija za te svrhe je Procreate koju sam i ja koristio.

Proces je, koliko god to čudno zvučalo, sličan pravom slikanju, koliko je to moguće. Nedostaju, naravno, miješanje boja i efekti koji se mogu dobiti kistom, vlažnošću, količinom boje i vode, miješanjem na samom platnu/papiru, no čak se i po tome može donekle prčkati u postavkama slikarskih alata ("digitalnih kistova").

Procreate omogućuje da se cijeli proces slikanja, tj. svi povučeni potezi, sažmu u video od 30 sekundi (tzv. time lapse). Taj se video nalazi u prozoru iznad i onima koji nisu pratili streloviti razvoj "digitalnog slikanja" zadnjih petnaestak godina trebao bi pojasniti o čemu se tu radi. Zanimljivo je i da se vidi početna skica obrisa oblika lica kojom sam bio nezadovoljan.

Procreate nije besplatna aplikacija, ali nije ni skupa - 90 kuna na online App Storeu. Po ovome što sam dosad vidio, mogu je svakako preporučiti.

<< Zalud odrastao Srce treba napuniti >>

Zadnji put osvježeno: 14. studenog 2019. godine.