Ananas, 8. travnja 2018. godine

Mnogi ne znaju, a nisam donedavno znao ni ja, da je plod ananasa (Ananas comosus, iznad; naslikano 29. ožujka ove godine) nastao spajanjem mnogo bobica iz različitih, odvojenih cvjetića. Ta se činjenica može razaznati iz brojnih ljuskica ananasa lijepo raspoređenih po njegovoj površini - svaka je ljuskica oznaka jedne od bobica koje su se spojile u plod. Takvi se plodovi zovu mnogostrukim, a u njih osim ananasa spadaju i smokva (!), noni i dud. Botaničari razlikuju još agregatne plodove u kojima se plod razvija iz jednog cvijeta s više tučaka, a tu spadaju npr. maline, kupine i jagode.

Pojedini cvjetići kod ananasa, a onda i uzorak ljuskica ("rozeta") koji od njih nastaje, raspoređeni su na precizan geometrijski način. U njegovoj se strukturi vidi spiralni poredak, u kojem se uzorci koji se dodiruju (ljuskice) slažu po spiralama koje se penju po površini ploda. Dvije takve spirale, duž različitih smjerova dovoljne su da se karakterizira geometrija uzorka. Krećući od odabrane ljuskice duž obje spirale, brojimo ljuskice / uzorke po oba spiralna puta, m i n, dok se spirale ne presjeku na nekoj ljuskici iznad / ispod one početne. Ta dva cijela broja, (m,n), karakteriziraju spiralnu geometriju ananasa. Takav se poredak može pronaći u mnogim sustavima. Osim kod ananasa, tipičan je i za šišarke / češere pa nije čudno što se u engleskom nazivu za ananas spominje bor (pineapple), a i u španjolskom, jeziku Kolumba koji ga je i "otkrio" za Europljanje na svom drugom putovanju, 1493. godine (la piña - ananas, piño - bor, lat. pinus - bor). Postoji i u nanoskopskim sustavima, npr. u geometriji ugljikovih nanocijevi, a i ja sam ga istraživao u sličnom kontekstu. Slika ispod je iz >> mog članka iz 2003. godine i prikazuje različite spiralne poretke karakterizirane s različitim parovima cijelih brojeva, kao što je na slici i označeno. Dvije putanje po dvije različite spirale označene su crvenim i bijelim točkama na (4,7) uzorku (četiri "skoka" po jednoj spirali - bijele točkice - susreću se sa 7 "skokova" po drugoj spirali - crvene točkice - koje u ishodišnoj ljuskici zatvaraju kut od oko 120 stupnjeva - ispod; postoji i treća spirala, pod kutem od oko 60 stupnjeva, između dvije navedene).

Mnogo je izvješća o karakterističnom uređenju (filotaksiji) u slučaju ananasa, a najčešće se spominju brojevi 8 i 13, tj. poredak (8,13) - vidi iznad. No, čini se da ovi brojevi nisu univerzalni te da ovise o vrsti kultivara, a i o veličini ploda. Kruna sačinjena od listova na vrhu ploda ananasa (vidi sliku) također slijedi karakteristično uređenje.

Ananas ne raste na drvetu kao što mnogi misle, nego u grmu, na debeloj stabljici s brojnim listovima, na čijem se vrhu razvija cvat, a onda i plod. Potječe iz Južne Amerike, a predak kultiviranog ananasa najvjerojatnije iz južnoameričkih tropskih regija istočno od Anda. Ananas u značajnijim količinama sadrži vitamin C i mangan i to je otprilike sve što se tiče mikronutrijenata, no tu je i vrlo specifična klasa enzima (bromelain) koji razgrađuju proteine pa se bromelainski ekstrakti ananasa koriste za omekšavanje mesa (radi se o nekoj vrsti "pred-probave"). Postoji i pripravak odobren od Europske agencije za lijekove koji se koristi za uklanjanje mrtvog tkiva s teških opekotina. Onaj osjećaj laganog peckanja u nepcu nakon jedenja svježeg ananasa djelomično vjerojatno potječe od djelovanja bromelaina. Bromelain se razgrađuje na visokoj temperaturi pa ga u konzerviranom ananasu, koji je pasteriziran, nema.

Slika ispod prikazuje ilustraciju ananasa iz Flora de Filipinas. Autor knjige je španjolski augustinski svećenik i botaničar Manuel Blanco koji je na Filipine stigao 1805. godine. Prva dva izdanja (1837. i 1845. godine) Blancove knjige nisu sadržavala ilustracije, a tek se u trećem, luksuznom izdanju (1877 - 1883), pokrenutom od augustinijanaca u spomen na pokojnog Blanca pojavljuju izvrsne ilustracije, njih ukupno 477. Otisnute su u Barceloni, a na slikama je radilo 17 umjetnika - 12 Filipinaca i 5 Španjolaca, premda nijedan od njih nije spomenut u knjizi (!). Ilustrator nije označen ni na odličnoj ilustraciji ananasa na slici ispod. U Blancovom tekstu o ananasu otprilike piše (moj prijevod):

Bromelia ananas. [] Lišće u obliku jezika, vrlo oštro s kukicama po rubovima. [] Plod je poznat po svom ugodnom okusu. Uvjeravaju me da oni koji to voće jedu u pretjeranim količinama zbog toga pljuju krv. Nije mi teško u to povjerovati zbog nekoliko oštrih tonova u njegovom okusu. Zbog toga možda i Linnaeus savjetuje da bi voće trebalo zabraniti trudnicama. Iz lišća ovih biljaka Indijanci izvlače fine niti od kojih prave vrlo delikatnu tkaninu. Ananas koji se daje djeci ujutro, pogotovo kad nije posve zreo, pomaže u izbacivanju glista.
<< Portret akademika Artičoka >>

Zadnji put osvježeno: 8. travnja 2018. godine.