Amarilis, 2. travnja 2017. godine

Amarilis je naslikan 27. ožujka ove godine i to iz drugog puta. Prvi put sam ga u izrazitijem i snažnijem cvatu pokušao naslikati 17. ožujka, ali mi nije uspjelo - sliku sam napustio. Dogodilo se ono što se redovito događa u nepripremljenom akvarelu neodlučnog autora - boja izgubi živost zbog previše prčkanja i premazivanja koje je posljedica slabog planiranja. Kako bilo, vrijeme s kistom i cvijetom nikad nije izgubljeno. Prilika je to da se skupiš i porazgovaraš sa sobom. To svakome treba.

Nisam pretjerano zadovoljan ni s ovom slikom. Nekoliko je razloga za to. Prvo, "elastičnost" cvata u deset dana, od prvog do drugog pokušaja se smanjila pa su latice poprimile pregibe koje cvijet nije imao u punoj snazi, smežurao se pomalo. Drugo, nisam uspio adekvatno uloviti prelijevanje boje, od narančaste do tamnocrvene i ljubičaste. Treće, vrijeme koje mi je bilo na raspolaganju za sliku bilo je kratko pa sam imajući to u vidu donosio odluke koje u lagodnijim okolnostima ne bih. Ali dobro. Što je tu je :)

Amarilis beladona

Amarilis potječe iz južne Afrike, a postoje određene nejasnoće u njegovoj klasifikaciji jer se često miješa s rodom hippeastrum koji potječe iz južne Amerike. Koliko ja vidim, ovaj moj "amarilis", skoro sigurno nije amarilis nego upravo hippeastrum, ali se hippeastrumi skoro uvijek prodaju pod nazivom amarilis. Konfuzija.

Slika iznad prikazuje (pravi) amarilis i to amaryllis belladona iz Flore des Serres et des Jardins de l'Europe (1845 - 1888), časopisa o kojem sam već pisao u postu o >> brugmansiji i >> ladoležu (slaku)

<< Novotvoreni svjetovi Jaje >>

Zadnji put osvježeno: 2. travnja 2016. godine.