Od Sv. Lucije do Zakama (16. kolovoza 2011. godine)

zemljovid puta od Sv. Lucije do Zakama

Put od Svete Lucije do Zakama skroman je i po pješačkom naporu i po pogledima koji nudi. Uspon traje oko 50 minuta ili manje, a nadmorska visina točke Zakam je svega 170 m. Postoje ipak tri razloga zbog kojih put vrijedi truda. Prvi je pogled sa Zakama, drugi borova šumica kroz koju put jednim dijelom prolazi, a treći i možda najvažniji crkva Svete Lucije jurandvorske s koje put kreće (fotografija ispod).

Sveta Lucija jurandvorska

Radi se o crkvici u kojoj je nađena Bašćanska ploča, jedan od najranijih dokaza o tome da su Hrvati pismen narod. Znate ono "Az opat Držiha..." i to na glagoljici. Ne bih dalje o tome. U svakom slučaju, kad god sam prolazio prema Baški, svaki put mi je za oko zapao putokaz koji upućuje na lijevo skretanje s glavne ceste prema crkvi Svete Lucije. E, sad sam našao dodatni razlog da skrenem, a to je put do Zakama.

Sveta Lucija jurandvorska

Sveta Lucija (iznad) baš i nije posebno ucifrana. Crkva je obnovljena i čini se da su iskapanja u tijeku, ali sve u svemu ... Skromno. Očekivao sam malo više s obzirom na značaj mjesta, ali u vremenu kad je novac sve... Uostalom, kladim se da rijetko koji turist zaluta ovdje. To je u neku ruku i dobro. Na Krku se uvijek može naći mjesta gdje možete biti potpuno sigurni da baš NIKOGA nećete sresti, čak i u ludoj sezoni kao što je ovogodišnja. Tako je bilo i na današnjem pješačenju.

Parkiralište ispred Sv. Lucije bilo je uglavnom prazno, premda na njemu postoji oznaka da je rezervirano za posjetitelje groblja i "goste kompleksa Sv. Lucije". Ja sam odlučio da spadam u drugu kategoriju pa sam se parkirao mirne duše i krenuo put Zakama.

pogled 3

Put prema Zakamu penje se relativno polako, strmije u početku staze, a kasnije je lakše. Premda se pogled prema Baški i Jurandvoru ne otvara sve do samog kraja puta, postoje naravno točke koje je lijepo vidjeti (iznad i ispod).

pogled 2

Put je na ključnim mjestima (skretanja) slabo označen, tj. oznake su se već isprale i nisu dovoljno uočljive (mislim da žuta boja kao oznaka staze općenito nije dobra ideja), tako da prizor koji prikazujem ispod uopće ne možete vidjeti ako ostanete na putu: njega ćete vidjeti tek ako "zalutate".

pogled 1

Isto vrijedi i za ovaj pogled na planinu ispod, ali zbog njega se isplatilo malo skrenuti s puta. Kliknite na sliku da pogledate verziju trostruko veće rezolucije

panorama 1

Put se skoro posve izravna kad uđe u borovu šumicu. Ovo je ljepši dio staze i dojam je sličan kao na "Šetnici Mjeseca" koju sam >> opisao u jednom prethodnom postu: borovi mirišu, stalno ste u sjeni, a podloga je mekana. Šetnica Mjeseca prolazi blizu Zakama, a možete je i vidjeti s dijelova puta (označena je svijetlo-plavom bojom na zemljovidu koji je otvorio post).

Negdje na izlasku iz šumice, put se počne spuštati, a ispred sebe, u daljini, možete vidjeti crkvu Svetog Ivana (vidi zemljovid puta na početku posta). Na tom ključnom mjestu možete naći oznake prikazane ispod.

putokazi

Otuda do vidikovca Zakam ima još dvjestotinjak metara: put naglo skreće prema Baški i uskoro ćete ugledati Zakam (slika ispod).

zakam

Sa Zakama se vidi lijepo i Baška i prenatrpana plaža i valići i pješčano dno, a i mnogo mirniji Jurandvor. Može se vidjeti i Batomalj i Sveta Marija Gorička. Panoramski prikaz pogleda sa Zakama prikazan je na fotografiji ispod. Kliknite na tu fotografiju za prikaz iste u trostruko većoj rezoluciji.

panorama 2

A onda natrag. Do Svete Lucije (ispod). Bijeg je bio uspješan.

Sveta Lucija
<< Savom i Savinjom do Celja Sv. Salvador na Cresu >>

Zadnji put osvježeno 16. kolovoza 2011. godine